Evital

a tudatos egészség

Hagyományos karácsonyi ételek "mentesen"

Karácsony közeledtével minden háziasszony elgondolkodik az ünnepi menün, ami legtöbbször hagyományos. Azonban, ha valami újra, egészségesebbre vágyunk, vagy épp valamilyen intoleranciában, allergiában szenvedő van szeretteink között, érdemes néhány alternatív megoldást is megnéznünk.

karacsony.png

Néhány recept ötlet: 

I. Halászlé

A karácsonyi menü elengedhetetlen része és ráadásul majdnem minden diétába beilleszthető. Univerzális választás.

Hozzávalók (4 személyre):

  • 50 dkg apróhal
  • 1 db 1-1,2 kg-os ponty
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 paradicsom
  • 1 hegyes-csípős zöldpaprika
  • 1 evőkanál édes-nemes pirospaprika
  • cseresznyepaprika

Elkészítés:

A hagymát megtisztítjuk, és finomra vágjuk. A paradicsomot és a zöldpaprikát megmossuk. Legegyszerűbb, ha konyhakész halat választunk.

Az apróhalakat, a ponty fejét és farkát nagyobb lábasba tesszük, hozzáadjuk a hagymát, a felfogott halvért, majd felöntjük annyi hideg vízzel, hogy a halakat éppen csak ellepje, és kb. 1 órán át lassú forralással főzzük. A halszeleteket kissé besózzuk.  A paradicsomot meghámozzuk és felaprózzuk. Sűrű szövésű szitán átszűrjük – nem passzírozzuk! – a hallét, majd felöntjük 1 l hideg vízzel, és felforraljuk. Hozzáadjuk a pirospaprikát, a paradicsomot, ízlés szerint eltördelt cseresznyepaprikát, végül a halszeleteket, az ikrát és/vagy a haltejet, és fedő alatt, mérsékelt tűzön 10-15 percig főzzük. Ne kavargassuk, nehogy összetörjön a halhús.

 

II. Édesburgonyás-kókusztejes krémleves

Mindig akad egy ember a családban, aki nem szereti a halat vagy vegetáriánus. Számunkra nagyszerű alternatíva lehet egy húsmentes krémleves.

Hozzávalók (4 főre):

  • 1 db édesburgonya (nagyobb)
  • 50 dkg kelkáposzta
  • 1 nagy db vöröshagyma
  • 1 l zöldség alaplé
  • 2 dl kókusztej
  • 6 dkg vaj, vagy növényi margarin
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • szerecsendió ízlés szerint
  • 5 dkg tökmag (tálaláshoz)

Elkészítés:

Egy csipet sóval a vajon megfonnyasztjuk a finomra vágott hagymát, hozzáadjuk a csíkokra vágott káposztát és a kockára vágott édesburgonyát, sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval fűszerezzük, kicsit átforgatjuk, majd felöntjük az alaplével.

Ezután felforraljuk, majd lefedve puhára főzzük a zöldségeket. A tűzről levesszükkicsit hűlni hagyjuk, majd egy botmixerrel simára dolgozzuk, közben hozzáadjuk a kókusztejet, és jól eldolgozzuk benne.

Végül visszatesszük a tűzre és jól kiforraljuk. Ha túl sűrű lenne, kevés alaplevet adunk hozzá. Pirított tökmaggal tálaljuk.

 

III. Töltött káposzta diétásan

A karácsonyi menü nélkülözhetetlen része egy jó töltött káposzta. Viszonylag magas kalória és zsírtartalma ellenére sem kell feltétlenül lemondanunk róla, hiszen energiaszegényebben is elkészíthető.

Hozzávalók:

  • 1 lapos, édes káposzta (kb. 1,2 kg-os)
  • fél kg darált hús (inkább pulyka)
  • 5-6 nagyobb karfiol rózsa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • só, bors, piros paprika
  • 4-5 evőkanál paradicsom püré
  • olaj

Elkészítés:

A karfiolt felaprítjuk rizsszem nagyságúra, hozzáadjuk darált húst, az apróra vágott vöröshagymát, az összetört fokhagymát, a sót, borsot és a pirospaprikát és óvatos mozdulatokkal összegyúrjuk. A káposztát kimossuk, majd a lefejtett levelekbe göngyöljük a tölteléket.

A megmaradt káposztaleveleket feldaraboljuk, és a lábas aljára halmozzuk. Elrendezzük  a töltelékeket és felöntjük annyi enyhén sózott vízzel hígított paradicsom pürével, hogy lássuk a vizet a káposzták között, de azért ne lepje el.

2-3 nagyobb káposztalevéllel betakarjuk, és felfőzzük. Kb. 30-35 perc alatt fő meg.

Utána levesszük a fedőt és nagy lángon kicsit elfőzzük a levét, hogy besűrűsödjön.

 

IV. Töltött káposzta vegán módra

Ha speciális diétát követők igényeinek kell megfelelnünk, akkor is elkészíthetjük a hagyományos töltött káposztát, egy kis csavarral. Íme:

Hozzávalók a káposztaalaphoz:

  • 600 g savanyított káposzta
  • 1 csomag szójakocka
  • 1 fej apróra vágott vöröshagyma
  • 3-4 babérlevél
  • pirospaprika, só, bors (egész és őrölt is), fokhagymasó, őrölt római kömény
  • 1 doboz szójatejföl

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 1 szál gabonakolbász
  • 150 g hajdina
  • 6-8 db savanyított káposztalevél
  • 1 fej apróra vágott vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 7 dl víz
  • pirospaprika, őrölt kömény, só, 2 csipet őrölt bors

Elkészítés:

A gabonakolbászt felszeleteljük, hozzáadjuk a már előző este beáztatott, majd lefőzött hajdinát, az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát, illetve ízlés szerint a fűszereket.

 A káposztalevelek közepére helyezünk 2 evőkanál tölteléket, majd felhajtogatjuk, tekercseket formálva belőle. A tetejére halmozzuk a szálas káposztát és a beáztatott szójakockákat, majd felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, és hozzáadjuk a káposztaalaphoz szükséges fűszereket. Közepes lángon, fedő alatt 30-35 percig főzzük. Szójatejföllel ízesítjük.

 

V. Tej, tojás és cukor mentes zserbó

Ha cukorbeteg, tej vagy tojásallergiás van szeretteink között, akkor sem kell lemondani az ünnepi desszertről.

Hozzávalók a tésztához:

  • 400g teljes kiőrlésű liszt
  • 200g növényi margarin
  • 2 evőkanál stevia/ xilit/ édesítő
  • 1 kiskanál szódabikarbóna
  • 2 dl víz vagy növényi tej

Hozzávalók a töltelékhez: 

  • 300 g darált dió
  • 4 evőkanál cukor
  • 500 g baracklekvár
  • 1 kiskanál fahéj

Hozzávalók a csokimázhoz:

  • 150 g margarin
  • 100 g nádcukor
  • 50 g kakaópor vagy olvasztott étcsokoládé

Elkészítés:

Összekeverjük a tészta hozzávalóit, annyi vizet vagy növényi tejet adva hozzá, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk. Osszuk három részre, mindegyiket nyújtsuk 2-3 mm vastagságúra, majd az elsőt tegyük olajjal kikent tepsibe.

Kenjük rá a lekvárt,majd szórjuk meg a fahéjjal és cukorral elkevert dióval. Utána helyezzük rá a második lapot, azt is kenjük meg lekvárral, szórjuk meg dióval, végül a harmadik lapot is tegyük rá. Süssük 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára 25-30 perc alatt.

A mázhoz lábasban felolvasztjuk a margarint, beletesszük a cukrot és a kakaóport vagy étcsokit, majd csomómentesre főzzük. A mázat a kihűlt tészta tetejére kenjük.

 

VI. Hókifli gluténmentesen

Gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatják ezt a mentes édességet.

Hozzávalók ( kb.2 tepsi süteményhez):

  • 300 g liszt
  • 200 g kukoricaliszt
  • 100 g kölesliszt
  • 1 teáskanál xantán (sikérhelyettesítő)
  • 160 g vaj vagy margarin (lehet laktózmentes is)
  • 120 g darált dió
  • 100 g porcukor
  • 1 db közepes méretű tojás
  • 2csomag vaníliás cukor + 50 g porcukor a szóráshoz 

Elkészítés:

A száraz hozzávalókat – a liszteket, xantánt, darált diót és a porcukrot- összekeverjük. A tojást a száraz hozzávalókhoz adjuk. A szobahőmérsékletű margarint és a tojást hozzáadjuk a száraz hozzávalókhoz, majd egynemű masszává gyúrjuk.

Ha a tészta összeállt, diónyi méretű darabokat veszünk el belőle. A tésztából kis kiflit formálunk, majd a sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és így folytatjuk, amíg a masszánk el nem fogy.

Előmelegített, 180 C-os sütőben, 10-12 perc alatt készre sütjük.

Mialatt a kis kiflik sülnek, keverjük össze a vaníliás cukrot a porcukorral. Az elkészült kifliket még melegen forgassuk meg a vaníliás porcukorban, majd ha kihűltek, tegyük jól zárható dobozba őket.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://evital.blog.hu/api/trackback/id/tr6714482528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rólunk

Fontosnak tartjuk az egészséget és azt, hogy az egészség megőrzéséhez, vagy éppen eléréséhez tudatosan álljunk. Éppen ezért létrehoztunk egy blogot, melyen hiteles, szakmai, szakértői cikkeket találhatsz a legváltozatosabb témákban.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása