Összegyűjtöttünk néhány hasznos adatot, amely segíthet tájékozódni, mit szabad fogyasztani és mit nem a terhesség alatt, illetve miből mennyi az előírt mennyiség.
A normál testtömeg-gyarapodás átlagosan 12,5 kg. Azt érdemes szem előtt tartanunk, hogy az étkezés minőségét, nem a mennyiségét kell javítani a várandósság alatt.
Extra energia- és makrotápanyagszükséglet a terhesség alatt
- energia: 1. trimeszter +70 kcal/nap, 2. trimeszter +260kcal/nap, 3. trimeszterben +500 kcal/nap
- fehérje: 1. trimeszter +1 g/nap, 2. trimeszter +9 g/nap,3. trimeszterben +28 g/nap
- zsír: +100-200 mg DHA /nap
- víz: +0,3 liter
Mikrotápanyagbevitel
Kalcium
- elégtelen bevitele esetén nő a terhességi hipertónia kialakulásának veszélye illetve a caries, fogszuvasodás, valamint az osteoporosis lehetősége
Vas
- vashiányos anémia következtében előfordulhat halvaszületés, koraszülés, alacsony
születési súly, csökkent mentális és motoros képességek
Cink
- fitátok, a kalcium és a vas rontja a felszívódását
- deficiencia esetén fejlődési rendellenességek, koraszülés, terhességi hipertónia jelentkezhet
- fő forrásai: húsok, olajos magvak, hüvelyesek
Jód
- hiánya esetén mentális retardáció (kreténizmus) alakulhat kis
Folsav
- hiánya velőcső záródási rendellenességet okoz
- terhesség előtt négy héttel már javasolt a pótlása
- fő forrásai: levélzöldségek, hüvelyesek, teljes értékű gabonák
A-vitamin
- a javasolt érték feletti bevitel teratogén, vagyis magzatkárosító hatású, központi idegrendszeri és
szívfejlődési rendellenességeket okozhat
- ezért pl májat csak mértékkel fogyasszunk
Testsúly a terhesség alatt
Terhesség előtti és alatti testtömeg nem csak esztétikai okok miatt lehet probléma. Egyes tévhitekkel ellentétben, nem csak a magas, hanem a túl alacsony testsúly is gondot okozhat a magzatnak.
Soványság esetén gyakori az alacsony születési súlyú baba, nő a halva születés és a veleszületett fejlődési rendellenességek kockázata. Még elhízás esetén nő a terhesség alatti diabetes, toxémia és hipertenzió kockázata, gyakori a nagy születési súlyú baba.
Végezetül néhány jó tanács a kismamáknak:
- Napi egy kis marék olajos mag fogyasztása kifejezetten hasznos (kesudió, dió, pisztácia, mandula), ezekben ugyanis az értékes többszörösen telítetlen zsírsavakon, vitaminokon kívül kalcium, foszfor, cink, magnézium is található nagyobb mennyiségben.
- Naponta legalább 4-6 adag zöldséget és gyümölcsöt érdemes fogyasztani, ez fedezi a rostigényt, így elkerülhető a szorulás kialakulása. A zöldségekben található sok vitamin, ásványi anyag és antioxidáns fedezi a kismamák vitaminigényét. A zöld leveszöldségek különösen gazdagok folsavban (B9-vitamin), mely a velőcsőzáródási rendellenességek megelőzésében játszik kulcsszerepet.
- Együnk magas rosttartalmú gabonákat: zabpehely, teljes kiőrlésű búza, bulgur, hajdina, köles stb., ezek ugyanis lassabban szívódnak fel a szervezetben, ezzel kevésbé emelik meg a vércukorszintet, és tovább érezzük magunkat jóllakottnak tőlük.
- Tejtermékek fogyasztása szintén elengedhetetlen a kálciumigény fedezésére. Ezért érdemes a tej mellett savanyított tejtermékeket, joghurtot, kefírt, sajtokat enni minden nap.
- A megfelelő fehérjebevitelre is fontos odafigyelni, minden főétkezés legyen kiegészítve egy kevés zsírszegény hússal, felvágottal, tejtermékkel, fogyassz rendszeresen hüvelyeseket is.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.