A farsangi időszakra néhány isteni finom fánk receptjével készültünk nektek, amelyek segítségetekre lehetnek az ünnepi előkészületekben.
A fánkok alapját egy kevert vagy egy gyúrt élesztős tészta adja. A kevert élesztős tészta, több cukrot, tojássárgáját, zsiradékot, tejet és élesztőt tartalmaz a gyúrt élesztős tésztához viszonyítva. Ettől állománya lágyabb, puhább lesz. A masszakészítés pedig a gyúrás helyett keveréssel történik.
*Klasszikus kevert élesztős tészták készítése, avagy a fánk alap receptje
A tésztához való anyagok előkészítése:
- Liszt átszitálása
- Tej felmelegítése
- Zsiradék langyosra olvasztása
- Tojás szétválasztása
Kovászkészítés:
A friss élesztőt simára keverjük, langyos tejjel (35 C º), kevés cukorral és liszttel.
Az így kapott híg tészta felszínét még meghintjük liszttel, majd 40-42 ºC- os hőmérsékleten 20-25 percig érleljük.
Ezalatt az idő alatt az élesztőgombák elszaporodnak, miközben széndioxid és alkohol is termelődik a kovászban.
Az érett kovász térfogata megnő és az ujj benyomata megmarad.
Az éretlen kovász rugalmas, kis térfogatú, míg a túlérett kovász térfogata igen nagy, ha hozzáérünk összeesik és a megindult (tejsavas, ecetsavas) erjedés következtében savanykás szagú.
Gyorsabb eljárás az élesztő felfuttatása, azaz amikor az élesztőt csak belemorzsoljuk a langyos cukros tejbe és meleg helyen 5-10 perc alatt megindul az élesztőgombák szaporodása. Többszörösére megduzzad.
Keverés:
Először habosra keverjük a cukrot, tojássárgájával és zsiradékkal, majd hozzáadva a kovászt, sót, felváltva a lisztet és a tejet, az egészet jól összekeverjük. A tészta egynemű, fényes, hólyagos lesz és elválik az edény falától.
Kelesztés:
Zsiradékkal kikent keverőtálban, 35 C ºon, liszttel meghintett formába töltve történik.
Átszellőztetés
Sütés: Bő, forró (160 º C) olajban: két ütemben (fedővel, majd fedő nélkül)
I. Kis káposztás fánk (10 db) - Sós alternatívának, gyúrt tésztából.
Hozzávalók:
- 500 g *gyúrt élesztős tészta
- 500g fejes káposzta
- 20 g margarin
- 50 g kristálycukor
- Só
- Őrölt bors
- 50 g Mazsola
- tojás a kenéshez
*Gyúrt élesztős tészta alaprecept:
A tésztához való anyagok előkészítése:
- Liszt átszitálása, felmelegítése (35 º C)
- Tej felmelegítése
- Zsiradék langyosra olvasztása
- Tojás szétválasztása
- Kovász készítés
Kovászkészítés:
Pont mint a kevert élesztős tésztánál.
Gyúrás (dagasztás):
A keverőtálba tett liszt közepébe készített kis mélyedésbe tesszük a kovászt, a tojássárgáját, a cukrot, az olvasztott zsiradékot, a sót és fokozatosan a langyos tejet, miközben kézzel vagy géppel folyamatosan gyúrjuk. A megfelelő állományú masszát ezután addig dagasztjuk, amíg el nem válik az edény falától, csomómentes, sima, fényes, és hólyagos nem lesz.(A dagasztás során levegőt juttatunk a tésztába, mivel az élesztőgombának a szaporodáshoz, tápanyag, folyadék, és meleg mellett levegőre van szüksége.)
Kelesztés:
35-40 C º- on, 20-25 percig, tiszta konyharuhával letakarva.
Átszellőztetés:
Kb. félidőben (a tészta térfogata másfélszeresére nőtt) átgyúrjuk a tésztát, így a felfrissített élesztőgombák további szaporodásnak indulnak.
Második érlelés (kelesztés):
Újra 35-40 C º- on, 20-25 percig, letakarva. A lágytészta gyorsabban, míg a sűrű lassabban kel meg. Akkor jó, ha az eredeti térfogat kétszeresére nőtt, de ügyelni kell arra is, hogy ne keljen túl, mert akkor összeesik a tésztánk.
Nyújtás, darabolás, formázás, töltés:
A tészta jellegének megfelelően végezzük el ezeket a műveleteket.
A megkelt kb. 2 cm vastagságúra kinyújtott tésztából, közepes méretű korongokat szúrunk ki. Minden korong közepébe mélyedést készítünk (fakanál végével lenyomkodjuk a tésztát), majd sütőlapra téve hagyjuk kelni. Széleit megkenjük felvert tojással, majd pirított káposztával megtöltve, néhány mazsola szemmel díszítve előmelegített sütőben megsütjük.
II. Banánfánk (egy egészségesebb „fánk” alternatíva)
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 5 dkg cukor
- 3 db banán
- 1 dl tej
- 1 db tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 1 késhegynyi szódabikarbóna
- 5 dl olaj a sütéshez
Elkészítés:
A banánt villával pépesítsük, majd rakjuk hozzá a felvert tojást és a tejet. A lisztet a sóval, a szódabikarbónával, a sütőporral, a cukorral és a vaníliás cukorral keverjük össze, majd forgassuk a banános keverékhez. A masszát összeállítva egy sűrű alaptésztát kell kapjunk.
Serpenyőben forró bő olajba szaggassuk bele egy kanál segítségével a tésztát. Pár perc alatt kisülnek a fánkok. Amikor minden oldaluk szép piros, szedjük ki, és papírtörlőn csepegtessük le az olajat. Még forrón szórjuk meg porcukorral.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.