Evital

a tudatos egészség

Fánk receptek farsangra

A farsangi időszakra néhány isteni finom fánk receptjével készültünk nektek, amelyek segítségetekre lehetnek az ünnepi előkészületekben.

final_fank.png

A fánkok alapját egy kevert vagy egy gyúrt élesztős tészta adja. A kevert élesztős tészta, több cukrot, tojássárgáját, zsiradékot, tejet és élesztőt tartalmaz a gyúrt élesztős tésztához viszonyítva. Ettől állománya lágyabb, puhább lesz. A masszakészítés pedig a gyúrás helyett keveréssel történik.

*Klasszikus kevert élesztős tészták készítése, avagy a fánk alap receptje

A tésztához való anyagok előkészítése:

  • Liszt átszitálása
  • Tej felmelegítése
  • Zsiradék langyosra olvasztása
  • Tojás szétválasztása

Kovászkészítés:

A friss élesztőt simára keverjük, langyos tejjel (35 C º), kevés cukorral és liszttel.

Az így kapott híg tészta felszínét még meghintjük liszttel, majd 40-42 ºC- os hőmérsékleten 20-25 percig érleljük.

Ezalatt az idő alatt az élesztőgombák elszaporodnak, miközben széndioxid és alkohol is termelődik a kovászban.

Az érett kovász térfogata megnő és az ujj benyomata megmarad.

Az éretlen kovász rugalmas, kis térfogatú, míg a túlérett kovász térfogata igen nagy, ha hozzáérünk összeesik és a megindult (tejsavas, ecetsavas) erjedés következtében savanykás szagú.

Gyorsabb eljárás az élesztő felfuttatása, azaz amikor az élesztőt csak belemorzsoljuk a langyos cukros tejbe és meleg helyen 5-10 perc alatt megindul az élesztőgombák szaporodása. Többszörösére megduzzad.

Keverés:

Először habosra keverjük a cukrot, tojássárgájával és zsiradékkal, majd hozzáadva a kovászt, sót, felváltva a lisztet és a tejet, az egészet jól összekeverjük. A tészta egynemű, fényes, hólyagos lesz és elválik az edény falától.

Kelesztés:

 Zsiradékkal kikent keverőtálban, 35 C ºon, liszttel meghintett formába töltve történik.

Átszellőztetés

Sütés: Bő, forró (160 º C) olajban: két ütemben (fedővel, majd fedő nélkül)

 

I. Kis káposztás fánk (10 db) - Sós alternatívának, gyúrt tésztából.

Hozzávalók:

  • 500 g *­­­­gyúrt élesztős tészta
  • 500g fejes káposzta
  • 20 g margarin
  • 50 g kristálycukor
  • Őrölt bors
  • 50 g Mazsola
  • tojás a kenéshez

­­­­*Gyúrt élesztős tészta alaprecept:

A tésztához való anyagok előkészítése:

  • Liszt átszitálása, felmelegítése (35 º C)
  • Tej felmelegítése
  • Zsiradék langyosra olvasztása
  • Tojás szétválasztása
  • Kovász készítés

Kovászkészítés:

Pont mint a kevert élesztős tésztánál.

Gyúrás (dagasztás):

A keverőtálba tett liszt közepébe készített kis mélyedésbe tesszük a kovászt, a tojássárgáját, a cukrot, az olvasztott zsiradékot, a sót és fokozatosan a langyos tejet, miközben kézzel vagy géppel folyamatosan gyúrjuk. A megfelelő állományú masszát ezután addig dagasztjuk, amíg el nem válik az edény falától, csomómentes, sima, fényes, és hólyagos nem lesz.(A dagasztás során levegőt juttatunk a tésztába, mivel az élesztőgombának a szaporodáshoz, tápanyag, folyadék, és meleg mellett levegőre van szüksége.)

Kelesztés:

35-40 C º- on, 20-25 percig, tiszta konyharuhával letakarva.

Átszellőztetés:

Kb. félidőben (a tészta térfogata másfélszeresére nőtt) átgyúrjuk a tésztát, így a felfrissített élesztőgombák további szaporodásnak indulnak.

Második érlelés (kelesztés):

Újra 35-40 C º- on, 20-25 percig, letakarva. A lágytészta gyorsabban, míg a sűrű lassabban kel meg. Akkor jó, ha az eredeti térfogat kétszeresére nőtt, de ügyelni kell arra is, hogy ne keljen túl, mert akkor összeesik a tésztánk.

Nyújtás, darabolás, formázás, töltés:

A tészta jellegének megfelelően végezzük el ezeket a műveleteket.

A megkelt kb. 2 cm vastagságúra kinyújtott tésztából, közepes méretű korongokat szúrunk ki. Minden korong közepébe mélyedést készítünk (fakanál végével lenyomkodjuk a tésztát), majd sütőlapra téve hagyjuk kelni. Széleit megkenjük felvert tojással, majd pirított káposztával megtöltve, néhány mazsola szemmel díszítve előmelegített sütőben megsütjük.

II. Banánfánk (egy egészségesebb „fánk” alternatíva)

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 5 dkg cukor
  • 3 db banán
  • 1 dl tej
  • 1 db tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • 5 dl olaj a sütéshez

Elkészítés:

A banánt villával pépesítsük, majd rakjuk hozzá a felvert tojást és a tejet. A lisztet a sóval, a szódabikarbónával, a sütőporral, a cukorral és a vaníliás cukorral keverjük össze, majd forgassuk a banános keverékhez. A masszát összeállítva egy sűrű alaptésztát kell kapjunk.

Serpenyőben forró bő olajba szaggassuk bele egy kanál segítségével a tésztát. Pár perc alatt kisülnek a fánkok. Amikor minden oldaluk szép piros, szedjük ki, és papírtörlőn csepegtessük le az olajat. Még forrón szórjuk meg porcukorral.

A bejegyzés trackback címe:

https://evital.blog.hu/api/trackback/id/tr914628988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rólunk

Fontosnak tartjuk az egészséget és azt, hogy az egészség megőrzéséhez, vagy éppen eléréséhez tudatosan álljunk. Éppen ezért létrehoztunk egy blogot, melyen hiteles, szakmai, szakértői cikkeket találhatsz a legváltozatosabb témákban.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása