Az utóbbi években egyre nagyobb figyelmet kapott a D-vitamin, aminek megfelelő mennyiségű bevitelére különösen érdemes odafigyelni, hiszen rendkívül fontos a szervezet egészségének fenntartása érdekében.
A D-vitamin több szempontból is különleges. Ez valójában nem vitamin, hanem egy hormonszerű előanyag, amelyből az aktív forma, a napfény UV-B sugárzásának segítségével a szervezetben képződik. Európában a felnőtteknek ajánlott napi D-vitamin mennyiséget 1500-2000 nemzetközi egységben (NE) határozták meg, de klinikai vizsgálatok alapján a 10 000 NE hosszú távú bevitele sem jelent kockázatot. Túladagolás, huzamosabb ideig toxikus mennyiségű (50 000 NE) fogyasztás esetén, magas kálcium szint mellett fordulhat elő, ám ez igen ritka jelenség. Csecsemők esetében azonban körültekintően kell adagolni.
Veseműködési zavarok esetében szintén fokozott óvatossággal szedjük a D-vitamint, ugyanis a megengedettnél nagyobb adagolás esetén növekedhet a vesekő kialakulásának veszélye. A vitamin felszívódását segíti a K2 vitamin, így érdemes a két vitamin együttes szedésére odafigyelni, illetve zsírban oldódása révén a bélből való felszívódásához szükség van valamennyi zsírra.
A D-vitamin nem csak a csontok vitaminja, amelyek egészségének megőrzése a legközismertebb szerepe, hanem ezen kívül számos más szövetre, szervre is jótékony hatással van. A D-vitamin hiány a gyermekkori angolkór okozója, felnőttkorban- különösen időskorban- pedig csontritkuláshoz vezethet. Ám ezeken kívül a D-vitamin hiányhoz több, növekvő előfordulású, modern civilizációs betegség köthető, úgy mint a szív- és érrendszeri megbetegedések, a szénhidrát-anyagcsere elégtelenségei (metabolikus szindróma, 1-es és 2-es típusú diabétesz, policisztás ovárium szindróma). Bizonyos tumoros megbetegedések (mell-, prosztata- és vastagbélrák), és immunológiai zavarok esetében szintén összefüggés figyelhető meg a kialakulásuk és a D-vitamin hiány között.
A mai modern társadalom életformájának köszönhetően a D-vitamin hiány igen elterjedt probléma, amely a gyermekek és felnőttek mintegy 30-50%- át érinti. Ha a napsugárzás mennyisége, illetve ha a beesési szög nem elégséges (vagyis legfőképpen a téli időszakban, az idősödő populációban és a nagyobb szélességi fokoknál élők esetében), a D-vitamin szint lecsökken. A zsíros halak, a tőkehalmáj olaj és a tojás D-vitaminban gazdag táplálékok közé tartoznak. Azonban sok országban az elégtelen bevitel miatt a tejet, a gabonaféléket, a kenyeret és a mindennapi élelmiszereket is D-vitaminnal dúsítják, ugyanis viszonylag kevés táplálék tartalmazza természetes módon. Emiatt az elegendő mennyiségű D-vitamin beviteléhez táplálék-kiegészítő szedése is javasolt különösen a téli hónapokban, de akár egész évben.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.