Evital

a tudatos egészség

Édes konyhai tippek cukorbetegeknek

Mindenki tudja, hogy ha cukorbetegségről van szó, a tünetek enyhítése a konyhában kezdődik. Oda kell figyelni miből, mikor, mennyit vihetünk be a szervezetünkbe, át kell alakítani az életmódunkat és bizony, a jól megszokott alapanyagok helyett alternatív helyettesítőket kell választanunk. Ez az édesszájúaknak jelentheti a legnagyobb kihívást, de szerencsére van megoldás, ha az édes íz után vágyakozunk. Az alábbiakban bemutatjuk a legnépszerűbb cukorhelyettesítőket, előnyeiket, felhasználásukat és csodás recepteket is hozunk! 

diabetesz_3.png

Energiamentes vagy intenzív édesítőszerek

Az intenzív édesítőszerek fő jellemzője, hogy édesítőerejük a cukornál jóval nagyobb, így sokkal kisebb mennyiség is elegendő belőlük az édes íz eléréséhez. Találunk köztük természetes (pl.taumatin) és mesterséges (pl. szacharin, aszpartám) eredetűeket. Megjelenési formájuk lehet tabletta, por vagy folyadék. Felhasználásuk az élelmiszeriparban igen széleskörű. A legtöbb édesítőszer elérhető, mint asztali édesítő, emellett leggyakrabban üdítők, instant italporok, desszertek, tejtermékek, gyümölcskonzervek, dzsemek, sütőipari termékek alkotói lehetnek. 

Leggyakrabban használt cukorhelyettesítők:

diabetesz_edesito_tabla_ok.png Konyhai tippek

Bár a legtöbb cukoralkohol a cukorhoz hasonlóan használható sütésre-főzésre, érdemes szem előtt tartani, hogy:

  • az eritrit hőre bomlik
  • szorbitból a kristálycukorhoz képest kétszer annyit kell adagolni az ételhez.
  • a xilit az élesztővel készült tésztákhoz csak úgy használható fel, ha az élesztőt előbb folyadékban oldjuk fel. A tészták kelési ideje hosszabb lesz.

 

Az édesítőszerek fogyasztásának lehetséges előnyei

Az édesítőszerek elsősorban a cukorbetegek számára jelenthetnek alternatívát a cukor helyett az édes íz kiváltására. Az energiamentes vagy csekély energiatartalmú édesítők használatával energiát spórolhatunk, ami fontos szempont, amikor testtömeg csökkentésről van szó. Az Amerikai Diabetes Társaság táplálásterápiára vonatkozó irányelve alapján az energiamentes édesítőszerek - az energiát adó szénhidrátok helyett alkalmazva - csökkenthetik az összes energia, illetve szénhidrát bevitelt, ha nem kompenzálják más forrásból származó energia bevitellel. Cukor helyett cukorhelyettesítőt tartalmazó étel/ital fogyasztását követően kisebb mértékű a vércukorszint-emelkedés, mint a cukrot tartalmazó étel/ital fogyasztása után. Összességében elmondható, hogy az édesítőszerek általában biztonsággal használhatók, az elfogadható napi beviteli értéken belüli fogyasztás esetén.

Egyszerű édességek cukorbetegeknek, inzulinrezisztenseknek, fogyókúrázóknak

1. Gyümölcs  torta

Hozzávalók:

  • 1 kg szárított gyümölcs
  • 2 bögre kb fél liter barack tea
  • 1 kanál fahéj
  • 350 gramm liszt

A szárított gyümölcsöt és a gyümölcsteát egy nagy tálban összekeverjük és egy éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük. Másnap 125 fokra előmelegítjük a sütőt, majd sütőpapírral kibéleljük a 20 cm átmérőjű tortaformát. A gyümölcsös masszába belekeverjük a lisztet, legjobb, ha nem csak úgy beleöntjük, hanem fokozatosan keverve szitáljuk a lisztet. A tésztát belekanalazzuk a formába és 2 és fél órán át sütjük. Azért ilyen hosszú a sütési idő, mert a hőfok alacsony, így a gyümölcs természetes cukortartalma nem ég meg, nem lesz keserű a sütemény. Ha kihűlt felvághatjuk. Alufóliába csavarva vagy légmentesen záródó tobozban 3-4 hét múlva is fogyasztható.

 

2. Cukormentes brownie

Hozzávalók:

  • három közepes méretű banán
  • fél csésze mogyoróvaj
  • negyed csésze kakaópor
  • fél csésze liszt

A mogyoróvajat addig melegítjük a mikróban, amíg folyékonnyá kezd válni. A banánt felkarikázzuk, követően összekeverjük a négy hozzávalót. Liszt helyett használhatsz növényi proteint is (ebből elég csak két kanál). Sportboltokban kapható, teljesen adalékmentes, természetes fehérjepor. Ha lehet, a rizsből készült változatot válaszd, a tejsavófehérje másként viselkedik, gumiszerűvé válhat a tésztád. A masszát egy tepsibe öntjük és magas hőfokon (240 C)  addig sütjük, amíg teljesen át nem sül, ez kb 40 perc. Miután kihűlt, felvághatod. A süteményt néhány kockáját le is fagyaszthatod, így ha legközelebb rád tör az édesség utáni vágy, csak előkapod és pár perc múlva majszolhatod a saját készítésű cukormentes brownie-t.

 

3. Levendulás keksz

(Vegán cukormentes IR barát, picit bonyolultabb)

Hozzávalók:

  • 100g kölesliszt
  • 20g tápióka keményítő
  • 30g eritrit*
  • ½ kk. szárított levendula virág**
  • 40g olvasztott kókuszzsír
  • 1 kk. reszelt citromhéj
  • csipet só
  • 1 ek. agávé szirup
  • 2 ek. víz

A eritritet kávédarálóba daráld össze a levendula virággal. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. A szilárd hozzávalókat (köles liszt, tápióka keményítő, levendulás eritrit, citromhéj, só) keverd össze egy tálban. Öntsd hozzá a folyékony hozzávalókat: kókuszzsír, agávé szirup, víz. Dolgozd össze alaposan és tedd félre pihenni pár percre. Gyurma állagú, puha, zsíros tapintású tésztát kell kapnod. Ha túl lágy, akkor egy kis kölesliszt ha túl kemény, morzsálódós, akkor pár csepp víz segíthet. Nyújtsd ki kb. 3 mm vastagra, és szaggass belőle tetszőleges formákat. Bár a tészta könnyen nyújtható, és szilikon lapon, sütőpapír alatt nyújtom: így biztosan nem ragad oda, ahova nem kellene, és kevesebbet kell mosogatnom. A sütőpapírt átteszem a tepsibe. Süsd a kekszeket 180 fokon kb. 5-6 percig, amíg aranybarnák lesznek.

 

4. Kókuszos-csokis diétás bögresüti

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál mandulaliszt
  • 2 evőkanál kókuszreszelék
  • 1 evőkanál keserű kakaópor
  • 1/4 mokkáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál  édesítő( eritrit kivételével k bármilyen, mivel az hőre bomlik)
  • 1 tojás vagy 4 evőkanál kókusztej
  • 1 evőkanál kókuszolaj

 

Keverd össze egy csészében a száraz hozzávalókat: a mandulalisztet, a kókuszreszeléket, a kakaóport, a szódabikarbónát és az édesítőt. Add hozzá a tojást vagy a kókusztejet és keverd össze. Tedd a mikróba 70-90 másodpercre. 

A bejegyzés trackback címe:

https://evital.blog.hu/api/trackback/id/tr214064565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rólunk

Fontosnak tartjuk az egészséget és azt, hogy az egészség megőrzéséhez, vagy éppen eléréséhez tudatosan álljunk. Éppen ezért létrehoztunk egy blogot, melyen hiteles, szakmai, szakértői cikkeket találhatsz a legváltozatosabb témákban.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása