Evital

a tudatos egészség

Mi is az a glutén? Én is érzékeny vagyok rá?

Kezdjük az elején... Mi is az a glutén?

A glutén vagy másnéven sikér bizonyos gabonafélékben található összetett fehérje. A gliadin és a glutenin alkotja. A gluténérzékenyeknek e kettő fehérje közül főleg a gliadinnal gyűlik meg a bajuk.

gluten.png

A gliadin ugyanis a vékonybél-nyálkahártya károsodást okozza, az arra érzékenyeknél.  Bélben található mikrobolyhok károsodnak, melyeknek döntő szerepük van a különböző tápanyagok felszívásában. Súlyos esetben el is halhatnak, ekkor veszélyes felszívódási zavarok alakulhatnak ki. Mivel a sok tápanyag, köztük a zsír felszívódása elégtelen, ezért gyakran okoz különféle emésztőrendszeri tüneteket.

Ha ezeket a tüneteket tapasztalod magadon érdemes utánajárni, hogy gluténérzékeny vagy-e

  • gyakori puffadás
  • hányinger
  • hasmenés
  • gyakori székelés
  • hányás
  • kóros soványság
  • vérszegénység
  • izomgyengeség
  • vashiány
  • csontritkulás
  • hajhullás
  • gyakori fáradékonyság
  • vitaminhiány

Gyermekek esetében gyakori tünet lehet

  • pókhas
  • rendkívül vékony végtagok
  • fejlődésben való visszamaradás

Ha coeliakias, vagyis gluténérzékeny vagy  sajnos száműznöd kell a glutént, vagyis nem ehetsz:

  • búzából
  • árpából
  • zabból
  • rozsból készült ételeket

Remek alternatíva lehet ezek helyett :

  • rizs
  • kukorica
  • köles
  • cirok
  • amaránt
  • szója
  • burgonya
  • hajdina
  • quinoa

 

Néhány recept gluténmentesen:

 

1. Babcurry

Hozzávalók:  

  • 100g vörös vesebab
  • 100 fehér bab
  • 100g barna rizs
  • 1 vöröshagyma
  • 1gerezd fokhagyma
  • ek olívaolaj
  • 1kk őrölt római kömény
  • 1kk őrölt chili
  • 1-2 ek currypor
  • 1 konzerv paradicsom

Elkészítés:

  1. A babot előző este megmossuk és beáztatjuk.
  2. Másnap a babot leszűrjük, és annyi vízben, amennyi ellepi, 15 percig forraljuk, majd lefedve, másfél óra alatt puhára főzzük.
  3. Közben a rizst megmossuk, és egy kis lábasban, sós vízben félig puhára főzzük.
  4. Egy nagyobb serpenyőben felhevítjük az olajat, megdinszteljük benne az apróra vágott vöröshagymát a fokhagymával, majd 1-2 perc alatt összemelegítjük a fűszerekkel (rómaikömény, chili, currypor).
  5. A fűszeres hagymához adjuk a paradicsomkonzervet a levével együtt, sózzuk, és bő 5 percig forraljuk.
  6. A babot leszűrjük, majd a rizzsel együtt a mártáshoz adjuk. Alacsony hőfokon főzzük 30 percig, amíg a bab megpuhul és a mártás besűrűsödik. Tálalás előtt mehet rá akár friss, apróra vágott koriander.

 

2. Gombapaprikás kölessel

Hozzávalók:

  • 50 dkg csiperkegomba
  • 1 fej hagyma (kisebb)
  • 12,5 dkg natúr joghurt
  • 2 ek étolaj
  • 1 ek piros paprika (csapott)
  • 1 db babérlevél
  • 1 tk szárított majoránna
  • 15 dkg hántolt köles
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 1 ek étolaj
  • bors

 Elkészítés

  1. A gombát megtisztítjuk és mérettől függően felezzük vagy negyedeljük. A hagymát apróra vágjuk.
  2. Egy kevés olajon megdinszteljük a hagymát majd, ha már üveges, lehúzzuk a tűzről és megszórjuk pirospaprikával. Hozzáadjuk a gombát és a babérlevelet. Megsózzuk, megborsozzuk, és fűszerezzük majoránnával, majd egy kevés (kb. 60-70 ml) vizet öntünk alá, és megpároljuk a gombát. Ha puha a gomba, hozzákeverjük a joghurtot, beforraljuk, és tálalásig félretesszük.
  3. Átmossuk a kölest, majd egy evőkanál olajon megfuttatjuk az apróra vágott petrezselyemmel. Felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel és megsózzuk. Fedő alatt alacsony lángon addig pároljuk, amíg a köles a teljes vízmennyiséget felszívja, és a szemek megpuhulnak. A petrezselymes kölest a gombapaprikással tálaljuk.

 

3. Csirkés hajdinasaláta

Hozzávalók:

  • 200 g hajdina
  • 150 g zöldborsó
  • 4 ek olívaolaj
  • 200 g csirkemell
  • bors
  • fél db citrom
  • fél tk kurkuma
  • negyed tk őrölt fahéj
  • 20 g friss menta
  • 100 g bébispenót

Elkészítés:

  1. A hajdinát főzzük meg a csomagolásán olvasható leírás szerint, majd a tűzről lehúzva hagyjuk kihűlni.
  2. A zöldborsót lobogva forró sós vízben főzzük puhára pár perc alatt, majd szűrjük le.
  3. Serpenyőben hevítsünk fel 2 ek olajat, és kevergetve pirítsuk rajta fehéredésig a felkockázott, sóval, borssal ízesített csirkemellet.
  4. Adjuk a hajdinához a maradék olajat, a citrom kifacsart levét, a kurkumát, a fahéjat, a mentát, ízlés szerint sót és borsot. Végül keverjük bele a csirkemellet és a leszűrt borsót is. A bébispenótra halmozva kínáljuk.

 

4. Mediterrán tésztasaláta

Hozzávalók:

  • 500g gluténmentes penne ( szinte már bármely élelmiszerüzletben kapható)
  • 80g tonhal olívaolajban
  • 12 magozott fekete olívabogyó
  • 10 koktélparadicsom
  • 1 csokor bébispenót
  • 1tk oregánó
  • 3tk olívaolaj
  • só és bors

Elkészítés:

  1. A tésztát bő mennyiségű sós vízben kifőzzük, leszűrjük és folyó hideg víz alatt lehűtjük.
  2. A spenótot, a darabolt tonhalat, az olívabogyókat, a gerezdre vágott koktélparadicsomokat, az oregánót, az olajat, a sót és a borsot egy tálban összekeverjük.
  3. Ezt a keveréket tesszük a tésztára. Tálalás előtt kb. fél órára a hűtőszekrénybe tesszük.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://evital.blog.hu/api/trackback/id/tr9414184833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rólunk

Fontosnak tartjuk az egészséget és azt, hogy az egészség megőrzéséhez, vagy éppen eléréséhez tudatosan álljunk. Éppen ezért létrehoztunk egy blogot, melyen hiteles, szakmai, szakértői cikkeket találhatsz a legváltozatosabb témákban.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása