Kezdjük az elején... Mi is az a glutén?
A glutén vagy másnéven sikér bizonyos gabonafélékben található összetett fehérje. A gliadin és a glutenin alkotja. A gluténérzékenyeknek e kettő fehérje közül főleg a gliadinnal gyűlik meg a bajuk.
A gliadin ugyanis a vékonybél-nyálkahártya károsodást okozza, az arra érzékenyeknél. Bélben található mikrobolyhok károsodnak, melyeknek döntő szerepük van a különböző tápanyagok felszívásában. Súlyos esetben el is halhatnak, ekkor veszélyes felszívódási zavarok alakulhatnak ki. Mivel a sok tápanyag, köztük a zsír felszívódása elégtelen, ezért gyakran okoz különféle emésztőrendszeri tüneteket.
Ha ezeket a tüneteket tapasztalod magadon érdemes utánajárni, hogy gluténérzékeny vagy-e
- gyakori puffadás
- hányinger
- hasmenés
- gyakori székelés
- hányás
- kóros soványság
- vérszegénység
- izomgyengeség
- vashiány
- csontritkulás
- hajhullás
- gyakori fáradékonyság
- vitaminhiány
Gyermekek esetében gyakori tünet lehet
- pókhas
- rendkívül vékony végtagok
- fejlődésben való visszamaradás
Ha coeliakias, vagyis gluténérzékeny vagy sajnos száműznöd kell a glutént, vagyis nem ehetsz:
- búzából
- árpából
- zabból
- rozsból készült ételeket
Remek alternatíva lehet ezek helyett :
- rizs
- kukorica
- köles
- cirok
- amaránt
- szója
- burgonya
- hajdina
- quinoa
Néhány recept gluténmentesen:
1. Babcurry
Hozzávalók:
- 100g vörös vesebab
- 100 fehér bab
- 100g barna rizs
- 1 vöröshagyma
- 1gerezd fokhagyma
- ek olívaolaj
- 1kk őrölt római kömény
- 1kk őrölt chili
- 1-2 ek currypor
- 1 konzerv paradicsom
- só
Elkészítés:
- A babot előző este megmossuk és beáztatjuk.
- Másnap a babot leszűrjük, és annyi vízben, amennyi ellepi, 15 percig forraljuk, majd lefedve, másfél óra alatt puhára főzzük.
- Közben a rizst megmossuk, és egy kis lábasban, sós vízben félig puhára főzzük.
- Egy nagyobb serpenyőben felhevítjük az olajat, megdinszteljük benne az apróra vágott vöröshagymát a fokhagymával, majd 1-2 perc alatt összemelegítjük a fűszerekkel (rómaikömény, chili, currypor).
- A fűszeres hagymához adjuk a paradicsomkonzervet a levével együtt, sózzuk, és bő 5 percig forraljuk.
- A babot leszűrjük, majd a rizzsel együtt a mártáshoz adjuk. Alacsony hőfokon főzzük 30 percig, amíg a bab megpuhul és a mártás besűrűsödik. Tálalás előtt mehet rá akár friss, apróra vágott koriander.
2. Gombapaprikás kölessel
Hozzávalók:
- 50 dkg csiperkegomba
- 1 fej hagyma (kisebb)
- 12,5 dkg natúr joghurt
- 2 ek étolaj
- 1 ek piros paprika (csapott)
- 1 db babérlevél
- 1 tk szárított majoránna
- 15 dkg hántolt köles
- 1 kis csokor petrezselyem
- 1 ek étolaj
- só
- bors
Elkészítés
- A gombát megtisztítjuk és mérettől függően felezzük vagy negyedeljük. A hagymát apróra vágjuk.
- Egy kevés olajon megdinszteljük a hagymát majd, ha már üveges, lehúzzuk a tűzről és megszórjuk pirospaprikával. Hozzáadjuk a gombát és a babérlevelet. Megsózzuk, megborsozzuk, és fűszerezzük majoránnával, majd egy kevés (kb. 60-70 ml) vizet öntünk alá, és megpároljuk a gombát. Ha puha a gomba, hozzákeverjük a joghurtot, beforraljuk, és tálalásig félretesszük.
- Átmossuk a kölest, majd egy evőkanál olajon megfuttatjuk az apróra vágott petrezselyemmel. Felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel és megsózzuk. Fedő alatt alacsony lángon addig pároljuk, amíg a köles a teljes vízmennyiséget felszívja, és a szemek megpuhulnak. A petrezselymes kölest a gombapaprikással tálaljuk.
3. Csirkés hajdinasaláta
Hozzávalók:
- 200 g hajdina
- 150 g zöldborsó
- só
- 4 ek olívaolaj
- 200 g csirkemell
- bors
- fél db citrom
- fél tk kurkuma
- negyed tk őrölt fahéj
- 20 g friss menta
- 100 g bébispenót
Elkészítés:
- A hajdinát főzzük meg a csomagolásán olvasható leírás szerint, majd a tűzről lehúzva hagyjuk kihűlni.
- A zöldborsót lobogva forró sós vízben főzzük puhára pár perc alatt, majd szűrjük le.
- Serpenyőben hevítsünk fel 2 ek olajat, és kevergetve pirítsuk rajta fehéredésig a felkockázott, sóval, borssal ízesített csirkemellet.
- Adjuk a hajdinához a maradék olajat, a citrom kifacsart levét, a kurkumát, a fahéjat, a mentát, ízlés szerint sót és borsot. Végül keverjük bele a csirkemellet és a leszűrt borsót is. A bébispenótra halmozva kínáljuk.
4. Mediterrán tésztasaláta
Hozzávalók:
- 500g gluténmentes penne ( szinte már bármely élelmiszerüzletben kapható)
- 80g tonhal olívaolajban
- 12 magozott fekete olívabogyó
- 10 koktélparadicsom
- 1 csokor bébispenót
- 1tk oregánó
- 3tk olívaolaj
- só és bors
Elkészítés:
- A tésztát bő mennyiségű sós vízben kifőzzük, leszűrjük és folyó hideg víz alatt lehűtjük.
- A spenótot, a darabolt tonhalat, az olívabogyókat, a gerezdre vágott koktélparadicsomokat, az oregánót, az olajat, a sót és a borsot egy tálban összekeverjük.
- Ezt a keveréket tesszük a tésztára. Tálalás előtt kb. fél órára a hűtőszekrénybe tesszük.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.