Itt a tél. Ugyan az idei időjárás igazán kegyes velünk és még alig voltak hideg napjaink, a tél közeledtét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy most vasárnap kezdődik az adventi időszak. A boltokban már a szokásos karácsonyi díszpompával találkozhatunk, az újságok ezernyi ajándékötlettel szolgálnak (hamarosan a mi ünnepi csomagjainkkal is megismerkedhettek) és az elmaradhatatlan karácsonyi zenékről sem feledkezzünk meg, melyek egy idő után ugyan az agyunkra mennek, de ilyenkor még örömmel töltenek el és emlékeztetnek arra, hogy hamarosan itt az év legszebb, legmeghittebb időszaka.
Ahogy egyre korábban sötétedik, egyre kevesebb a levél a fákon és dermesztőbbek a hajnalok, mindannyiunk szívesebben tölti az estét otthon, bekuckózva egy jó könyvvel, vagy a kanapén összebújva szeretteinkkel a pihe-puha takaró alatt, mely nem csak a jegesre fagyott lábujjainkat, de a szívünket is felmelegíti.
Most az ilyen alkalmakhoz hoztunk nektek pár igazán lélekmelengető receptet, melyekkel még varázslatosabbá, még meghittebbé tehetitek a téli estéket! Ráadásul nemcsak az ízlelőbimbóitoknak, az egészségeteknek is kedveztek velük. Mutatjuk miért...
I. Kardamomos kávé recept
Hozzávalók (4 adag):
- 1 ¼ csésze víz
- négy kardamom
- egy rúd fahéj
- egy csipet szerecsendió
- 1-2 feketebors és szegfűszeg
- 1 csésze tej
- 2 evőkanál cukor
- 1 csésze frissen őrölt erős kávé
Elkészítés:
Felforraljuk a vizet, majd beleszórjuk a fűszereket. Ezután rátesszük a fedőt, és lassú tűzön, alacsony lángon öt percig melegítjük, majd kávéőrleményt keverünk bele. Serpenyőben tejet melegítünk forrásig. Leszűrjük a kávés-fűszeres italt és beleöntjük a tejbe. Végül hozzáadjuk a cukrot és azonnal fogyaszthatjuk is.
II. Egyszerű karácsonyi fűszeres kávé
Hozzávalók:
- espresso
- tejszínhab
- ízlés szerint őrölt fahéj, kardamom, szerecsendió, cukor
- kevés brandy
Elkészítés:
A tejszínhabot és ízesítsük kevés cukorral és brandyvel. A fűszereket keverjük össze a kávéőrleménnyel és így készítsük el az espresso-t, végül ízesíthetjük tejszínhabbal.
Mire jó a kardamom?
- remek puffadás ellen
- jót tesz a fogaknak
- aktivizálja a szívizom működését
- édességekhez, húsokhoz és szószókhoz egyaránt kiváló
- köhögéscsillapító hatású
Miért jó a fahéj?
- étvágyjavító hatású
- pozitívan hat a szív- és érrendeszerre
- stabilizálja a vércukorszintre
- segíti az emésztést
- csökkenti az ínygyulladás kialakulását
- baktérium és gombaölő hatású
Miért jó a szegfűszeg?
- fertőtlenítő
- fájdalomcsillapító
- enyhíti az émelygést, hányingert
- csökkenti a torokfájást, és a száraz köhögés tüneteit
- frissíti a leheletet
- gyulladáscsökkentő
III. Mandulás forró csokoládé
Hozzávalók (4 adag):
- 7 dl tej
- 2 rúd fahéj
- 2 csapott evőkanál méz
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1/2 dl rum
- 6 dkg étcsokoládé
- 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
Elkészítés:
Az étcsokoládét gőz fölött felolvasztjuk. Hozzáöntjük a tejet, a tejszínt, és az ízesítőket, majd felforraljuk. Forrón fogyasszuk, kakaóporral és mandulával meghintve kínáljuk.
IV. Alkoholmentes, hamis forralt bor
Hozzávalók:
- 1 liter szőlőlé
- 1csésze víz
- 2 teáskanál őrölt fahéj
- pár szem szegfűszeget és szegfűbors
- 2db csillagánizs
- pár karika narancs
- méz izlés szerint
Elkészítés:
A szőlőlevet felmelegítjük, majd fokozatosan adjuk hozzá a vizet és a fűszereket. Forrásig hevítjük. Ha szükséges mézzel édesítjük.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.