Evital

a tudatos egészség

Melengesd a lelkedet!

Itt a tél. Ugyan az idei időjárás igazán kegyes velünk és még alig voltak hideg napjaink, a tél közeledtét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy most vasárnap kezdődik az adventi időszak. A boltokban már a szokásos karácsonyi díszpompával találkozhatunk, az újságok ezernyi ajándékötlettel szolgálnak (hamarosan a mi ünnepi csomagjainkkal is megismerkedhettek) és az elmaradhatatlan karácsonyi zenékről sem feledkezzünk meg, melyek egy idő után ugyan az agyunkra mennek, de ilyenkor még örömmel töltenek el és emlékeztetnek arra, hogy hamarosan itt az év legszebb, legmeghittebb időszaka.

lelekmelegito_1.png

Ahogy egyre korábban sötétedik, egyre kevesebb a levél a fákon és dermesztőbbek a hajnalok, mindannyiunk szívesebben tölti az estét otthon, bekuckózva egy jó könyvvel, vagy a kanapén összebújva szeretteinkkel a pihe-puha takaró alatt, mely nem csak a jegesre fagyott lábujjainkat, de a szívünket is felmelegíti.

Most az ilyen alkalmakhoz hoztunk nektek pár igazán lélekmelengető receptet, melyekkel még varázslatosabbá, még meghittebbé tehetitek a téli estéket! Ráadásul nemcsak az ízlelőbimbóitoknak, az egészségeteknek is kedveztek velük. Mutatjuk miért...

I. Kardamomos kávé recept

Hozzávalók (4 adag): 

  • 1 ¼ csésze víz
  • négy kardamom
  • egy rúd fahéj
  • egy csipet szerecsendió
  • 1-2 feketebors és szegfűszeg
  • 1 csésze tej
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csésze frissen őrölt erős kávé

Elkészítés:

Felforraljuk a vizet, majd beleszórjuk a fűszereket. Ezután rátesszük a fedőt, és lassú tűzön, alacsony lángon öt percig melegítjük, majd kávéőrleményt keverünk bele. Serpenyőben tejet melegítünk forrásig. Leszűrjük a kávés-fűszeres italt és beleöntjük a tejbe. Végül hozzáadjuk a cukrot és azonnal fogyaszthatjuk is.

 

II. Egyszerű karácsonyi fűszeres kávé

Hozzávalók: 

  • espresso
  • tejszínhab
  • ízlés szerint őrölt fahéj, kardamom, szerecsendió, cukor
  • kevés brandy

Elkészítés:

A tejszínhabot és ízesítsük kevés cukorral és brandyvel. A fűszereket keverjük össze a kávéőrleménnyel és így készítsük el az espresso-t, végül ízesíthetjük tejszínhabbal.

Mire jó a kardamom?

  • remek puffadás ellen
  • jót tesz a fogaknak
  • aktivizálja a szívizom működését
  • édességekhez, húsokhoz és szószókhoz egyaránt kiváló
  • köhögéscsillapító hatású

Miért jó a fahéj?

  • étvágyjavító hatású
  • pozitívan hat a szív- és érrendeszerre
  • stabilizálja a vércukorszintre
  • segíti az emésztést
  • csökkenti az ínygyulladás kialakulását
  • baktérium és gombaölő hatású

Miért jó a szegfűszeg?

  • fertőtlenítő
  • fájdalomcsillapító
  • enyhíti az émelygést, hányingert
  • csökkenti a torokfájást, és a száraz köhögés tüneteit
  • frissíti a leheletet
  • gyulladáscsökkentő

 

III. Mandulás forró csokoládé

Hozzávalók (4 adag):

  • 7 dl tej
  • 2 rúd fahéj
  • 2 csapott evőkanál méz
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1/2 dl rum
  • 6 dkg étcsokoládé
  • 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor

Elkészítés:

Az étcsokoládét gőz fölött felolvasztjuk. Hozzáöntjük a tejet, a tejszínt, és az ízesítőket, majd felforraljuk. Forrón fogyasszuk, kakaóporral és mandulával meghintve kínáljuk.

 

IV. Alkoholmentes, hamis forralt bor

Hozzávalók:

  • 1 liter szőlőlé
  • 1csésze víz
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • pár szem szegfűszeget és szegfűbors
  • 2db csillagánizs
  • pár karika narancs
  • méz izlés szerint

Elkészítés:

A szőlőlevet felmelegítjük, majd fokozatosan adjuk hozzá a vizet és a fűszereket. Forrásig hevítjük. Ha szükséges mézzel édesítjük.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://evital.blog.hu/api/trackback/id/tr7015314280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rólunk

Fontosnak tartjuk az egészséget és azt, hogy az egészség megőrzéséhez, vagy éppen eléréséhez tudatosan álljunk. Éppen ezért létrehoztunk egy blogot, melyen hiteles, szakmai, szakértői cikkeket találhatsz a legváltozatosabb témákban.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása