Evital

a tudatos egészség

Mi legyen a tízórai? - Könnyű receptötletek sulikezdéshez

Manapság sajnos egyre több gyermek küzd ételallergiával, vagyis diétára szorul. Így az egésznapos étkezés mind a szülő, mind a gyermek számára komoly fejtörést és logisztikát jelent. Ha otthon már ki is alakítottuk az étkezési szokásokat, megvannak a bevált receptek, az sajnos majdnem biztos, hogy az iskolai menzán akadnak bukkanók.  Gyermekünk fejlődése szempontjából kiemelten fontos, hogy a normál közösségekbe való beilleszkedésüket lehetővé tegyük. Vagyis ne érezzék magukat kirekesztve azért, mert például gluténérzékenyként, nem ehetnek fehérkenyeret.

uzsi.png

Mára már egyre több iskolában fordítanak figyelmet az ételallergiások megfelelő ellátására különböző „mentes” élelmiszerek biztosításával, illetve az allergének feltüntetésével. Előfordulhat azonban, hogy csemeténk mégsem talál a fogára való falatot. Néhány leleményes csomagolási trükkel kiküszöbölhetjük, hogy elcsábuljon a büfék által kínált, allergénekben dúskáló nassolnivalóknak.

Ha gyermekünk nem szenved semmilyen ételallergiától egyszerűbb dolgunk van. Ugyanis elsősorban a csomagolt élelmiszer eltarthatóságát és tápanyagtartalmát kell figyelembe vennünk.

Ha hosszabb útra indul csemeténk és esetleg az uzsonnaidő sem otthon éri, a legegyszerűbb választás, ha valamilyen natúr magvat, aszalványt csomagolunk neki. Magas az ásványianyag-, vitamin- és tápanyagtartalmuk, így remekül feltöltik energiaraktáraikat vacsoráig.  Másik nagy előnyük, hogy akár hónapokig is elállnak, ha megfelelően tároljuk őket: száraz, hűvös, fénytől védett  helyen, légmentesen záródó tárolókban.

Ha csak rövidebb ideig van távol az otthontól gyermekünk, de nem szívesen engedjük el üres kézzel, csomagoljunk  néhány ízlésesen felszeletelt almát, répát, vagy akár zellerszárat. Könnyen szállítható, remek vitamin- és ásványianyagforrás.

+ Tipp:  az almára csepegtetett néhány csepp citromlével elkerülhetjük, hogy megbarnuljon, ezenkívül egy kis plusz C vitamint is adunk hozzá ily módon.

Ha az előzőeknél tartalmasabb falatokkal látnánk el csemeténket, íme néhány jól bevált receptötlet:

1. Egyszerű granolaszeletek:

Hozzávalók:

  • 2 1/2 csésze aprószemű zab
  • 1 csésze apróra vágott mandula
  • 1/4 csésze szezámmag
  • 1/2 csésze méz
  • 4 evőkanál kókuszolaj
  • 2 rúd vanilla
  • 1 csésze aszalt gyümölcs (barack, vörösáfonya )
  • 1/2 csésze kókuszreszelék
  • 1 teáskanál fahéj

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra. Keverjük össze a zabot, mandulát és szezámmagot egy nagy tálban. Ezután oszlassuk el egyenletesen egy nagy sütőpapíron tepsiben és süssük körülbelül 20 percig. 5 percenként picit keverjük meg nehogy valahol leégjen
  2. Egy tálban keverjük össze a mézet, kókuszolajat és vaníliát.
  3. Egy nagy tálban alaposan keverjük össze az aszalt gyümölcsöket, kókuszt, a fahéjat.
  4. Ha a zabos keveréket megsült adjuk hozzá az előbbi keverékeket. Keverjük addig, amíg minden összetevő egységesen nedvessé válik.
  5. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral és a keveréket oszlassuk el rajta egyenletesen.
  6. Miután kihűlt pizzaszeletelővel müzliszelet méretűre darabolható és sütőpapírba vagy alufóliába csomagolva remekül szállítható.

 

2. Datolyagolyók

Hozzávalók:

  • 1 ½ csésze datolya
  • 1 csésze mandula
  • 2teáskanál kakaópor és 1 teáskanál fahéj
  • + adhatunk hozzá kókuszreszeléket vagy darált diót is 

Elkészítés:

  1. A kimagozott datolyát a szálirányra merőlegesen vágjuk vékony darabokra. Kézzel gyúrjuk össze alaposan, majd dolgozzuk össze a többi hozzávalóval.
  2. Műanyag, jól záródó dobozban egyszerűen szállítható.

 

3. Répás-diós „kenyér

Hozzávalók:

  • 110 g finomliszt ( szinte bármilyen más gluténmentes liszttel helyettesíthető)
  • 50 g mandulaliszt (opcionális)
  • 80 g cukor ( xilittel, vagy mézzel is helyettesíthető)
  • 100 g reszelt sárgarépa
  • 30 g aprított dió
  • 2 db tojás
  • 100 ml tej
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 kávéskanál fahéj

Elkészítés:

  1. Összekeverjük a szárazanyagokat, a lisztet, répát, diót, stb, majd a folyékony hozzávalókkal adjuk hozzá. 
  2. Jól összekeverjük.
  3. Kivajazott kenyérformába öntjük a tésztát, diót szórunk a tetejére. 200 °C-on készre sütjük. 
  4. Szeletelve könnyen szállítható, tízórainak, uzsonnának is fogyasztható.

 

4. Sonkás-sajtos muffin

Hozzávalók:

  • 10 dkg pulyka vagy csirkesonka
  • 2,5 dl tej (lehet növényi szója, vagy akár rizstej)
  • 2 db tojás
  • 1 dl napraforgó olaj
  • 20 dkg liszt( gluténmentesből is készíthető)
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1 tk só
  • frissen őrölt bors
  • 10 dkg reszelt sajt (laktózmentes, vagy akár növényi is)

Elkészítés:

  1. A sonkát felkockázzuk. A tejet összekeverjük a tojással és az olajjal. A lisztet elkeverjük a sütőporral, a sóval és a borssal, és hozzákeverjük a nedves hozzávalókat. Végül beletesszük a sonkát és a sajtot. 
  2. A masszát papírkapszlival kibélelt muffinformába töltjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.
  3. Könnyen szállítható és csomagolható, ízlés szerint variálható, laktató finomság.

A bejegyzés trackback címe:

https://evital.blog.hu/api/trackback/id/tr3914196771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rólunk

Fontosnak tartjuk az egészséget és azt, hogy az egészség megőrzéséhez, vagy éppen eléréséhez tudatosan álljunk. Éppen ezért létrehoztunk egy blogot, melyen hiteles, szakmai, szakértői cikkeket találhatsz a legváltozatosabb témákban.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása