Mi is
Az A-vitamin (retinol) a zsírban oldódó vitaminok közé tartozik. Elengedhetelen a zavartalan növekedéshez, csontfejlődéshez, az immunfolyamatok, a látás és a hámszövet épségének fenntartásához. Felszívódásához nélkülözhetetlen a megfelelő mennyiségű zsírbevitel (ha 5g-nál kisebb, akkor nem szívódik fel)
Az A-vitamin szükségletet a vegyes táplálkozás fedezi. Akkor kell számolnunk a szükséglet növekedésével, ha valamilyen zsíremésztés-zsírfelszívódási zavarban szenvedünk. Számos gyógyszer is fokozhatja a szükségletünket. Azonban még veszélyesebb lehet a túlzott bevitel, pl. vitamintabletták szedése, mert súlyos toxikus tünetekhez vezethet.
Lássuk milyen ételek tartalmazzák a legtöbb A-vitamint:
A legtöbb gyümölcs és zöldségfélében az A-vitamin előanyaga karotinoidok formájában található meg. A legmagasabb karotin tartalommal a sötét zöld és narancssárga, sárga zöldségek és gyümölcsök rendelkeznek. Ilyenek például :
- édesburgonya
- fodros kel
- kelbimbó
- sárgarépa
- zellerzöld
- fejes saláta, lollo saláta
- brokkoli
- spenót
- leveles kel
- mángold
- sárgadinnye
- uborka
- sütőtök
- kápia paprika
- kajszibarack
- mangó
- sárgabarack
A zöldségeken és gyümölcsökön kívül rendkívül sok A-vitamin található a belsőségekben ( pl máj, vese, szív), tojássárgában, tengeri halakban és a tejben.
Mivel fogyasszuk az A vitamint?
Az A vitamin a vízben oldódó vitaminokkal ellentétben viszonylag hőálló, sőt sok esetben érdemes főzve tálalni bizonyos magas karotin tartalmú zöldségeket. Ilyen például a sárgarépa, melyben a provitaminok még felszívásra alkalmatlan formában vannak, mivel fehérjékhez kötődnek. A főzés során ezek a kötések feloldódhatnak. Érdemes E vitaminnal együtt fogyasztani, ugyanis antioxidáns hatása van, így pl vassal, vagy rézzel érintkezve megvédi az inaktívvá válással szemben.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.