Az A-vitamin elővitaminjának a béta-karotinnak rendkívül nagy szerepe van a látás megőrzésében, a retina működésében, illetve a szürkületi gyengénlátás kiküszöbölésében.
A-vitamint elsősorban az élénk piros, sárga, narancssárga illetve sötét zöld zöldségek gyümölcsök tartalmaznak. Így ha szeretnénk táplálkozásunkkal megtámogatni szemünk egészségét keressük az ilyen ételeket. Például: sárgarépát, sütőtököt, édesburgonyát, pritamin paprikát, céklát, brokkolit, sárgadinnyét, sárgabarackot.
A szürkehályog kialakulásának megelőzése érdekében keressük a magas C- és E-vitamin tartalmú élelmiszereket. Ezek ugyanis megkötik a káros szabadgyököket-antioxidáns hatásúak, erősítik a szemben lévő ereket, segítik az éles látást.
Rendkívül magas a C-vitamin tartalma a bogyós gyümölcsöknek, citrus és káposztaféléknek, paprikának, brokkolinak, fodros kelnek, petrezselyemzöldnek. E vitaminban bővelkednek a különböző csírák és a belőlük készült olajok ( pl búzacsíraolaj), valamint a spenót, dió, brokkoli, avokádó.
Azért, hogy megelőzzük a makula degenerációt fogyasszunk magas szelén tartalmu élelmiszereket, amelyek szintén antioxidáns hatásúak, ezáltal segítenek leküzdeni a szem károsodását az oxidatív stresszel szemben. E vitaminnal együtt fogyasztva erősítik egymás hatását. Immunerősítő hatással rendelkezik. Sok szelén található a teljes kiőrlésű gabonafélékben, zabban, olívában, tengeri halakban, kiviben, szőlőben, tojásban.
Fogyasszunk Omega 3- és 6-zsírsavakat a látásunk romlásának elkerülése érdekében, és adjunk minél előbb gyermekeinknek is, hogy így támogassuk látásuk fejlődését. Nagy mennyiségű omega3 található a tengeri halakban és a növényi olajokban (lenmag, szója, olívaolaj, dió, mandula,repce)
Néhány recept a szemünk egészségéért:
I. Erdei gyümölcsös céklaturmix
Hozzávalók (2 személyre):
- 40g céklalevél
- 1banán
- 140g fagyasztott bogyós gyümölcs keverék
- 75g eper
- 250ml növényi tej
Elkészítés:
- Mossuk meg a céklalevelet, és vágjuk 5cmes darabokra.
- Turmixgépben turmixoljuk simára a hozzávalókat.
- Töltsük pohárba és azonnal fogyasszuk.
II. Egészséges édesburgonyafasírt
Hozzávalók (kb. 4-6 főre):
- 1000 g édesburgonya, meghámozva, felkockázva
- 100 g tönköly fehérliszt
- 2 szál újhagyma, felszeletelve
- 2 gerezd fokhagyma, felaprítva
- 4 teáskanál szójaszósz
- 2-3 teáskanál só (ízlés szerint)
- 1/2 teáskanál friss aprított chili
- kókuszolaj vagy olívaolaj
Elkészítés:
- A felkockázott édesburgonyát tegyük párolóedénybe és pároljuk puhára kb. 15-20 perc alatt. Ezután tegyük szűrőbe kb. 15 percre, hogy a felesleges víz kicsöpögjön belőle.
- A lecsöpögtetett édesburgonyát tegyük egy tálba és krumplinyomóval alaposan pépesre nyomkodjuk.
- Adjuk hozzá az újhagymát, a fokhagymát, a szójaszószt, a sót és a lisztet. Keverjük össze. Ragadós tésztát kell kapnunk (ha esetleg folyós maradt, akkor adjunk még hozzá egy kevés lisztet).
- Egy teflon serpenyőben hevítsünk (közepes láng) egy kevés olajat és evőkanállal mérjünk egy adagot a tésztából a serpenyőbe. A kanál segítségével lapítsuk le a fasírtot kb. 1 cm vastagra és süssük aranybarnára, majd fordítsuk meg és a másik oldalát is pirítsuk meg.
- Ismételjük a műveletet, amíg a tészta el nem fogy.
- Rizzsel tálaljuk.
III. Sült lazac
Hozzávalók (2 főre):
- 36 dkg lazac (2 szelet)
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- rozmaring ízlés szerint
- kakukkfű ízlés szerint
- 2 ek napraforgó olaj
- 1 ek vaj
Elkészítés:
- A lazacfilék egyik felét csak sózzuk. A másik felét is megszórjuk sóval, és a többi fűszerrel is, ízlés szerint.
- A serpenyőben az olajat felhevítjük, majd a lazac fűszeresebb felével beletesszük. Kb. 4 percig sütjük.
- Megfordítjuk, majd egy kiskanálnyi vajjal, kb. 2 percig sütjük.
- Melegen, salátával, rizzsel tálaljuk.
IV. Chilis-brokkoli krémleves karamellizált dióval
Hozzávalók:
- 1 szál póréhagyma felkarikázva
- 1 kisebb fej brokkoli
- 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 1 tk chili paszta
- 1 csipet köménymag
- 1 db zöldségleveskocka
- 2 db közepes burgonya
- 1 dl tejszín (lehet zab vagy más növényi tejszín)
- 1 ek mustár
- só, bors
- 3 ek olíva, dió, vagy repce olaj
- 1 marék dió
- 1-2 ek cukor
- 1 csipet szerecsendió
Elkészítés:
- Olajon megdinszteljük a hagymát, fokhagymát, majd beletesszük a chilipasztát és a köményt.
- 1 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a rózsáira szedett brokkolit, a felkockázott burgonyát. Összeforgatjuk.
- Felöntjük vízzel és beledobjuk a leveskockát. Lefedjük.
- Ha a burgonya megpuhult, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a tejszínt, a szerecsendiót és a mustárt. Összeturmixoljuk.
- A cukrot karamellizájuk, majd hozzáadjuk a diót. Jól összeforgatjuk, és kirakjuk egy sütőpapírra hűlni.
- A levest tányérokra szedjük, majd megszórjuk a karamellizált dióval.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.