Evital

a tudatos egészség

Mit együnk a szemünkért?

 

Az A-vitamin elővitaminjának a béta-karotinnak rendkívül nagy szerepe van a látás megőrzésében, a retina működésében, illetve a szürkületi gyengénlátás kiküszöbölésében.

szemes_recept.png

A-vitamint elsősorban az élénk piros, sárga, narancssárga illetve sötét zöld zöldségek gyümölcsök tartalmaznak. Így ha szeretnénk táplálkozásunkkal megtámogatni szemünk egészségét keressük az ilyen ételeket. Például: sárgarépát, sütőtököt, édesburgonyát, pritamin paprikát, céklát, brokkolit, sárgadinnyét, sárgabarackot.

A szürkehályog kialakulásának megelőzése érdekében keressük a magas C- és E-vitamin tartalmú élelmiszereket. Ezek ugyanis megkötik a káros szabadgyököket-antioxidáns hatásúak, erősítik a szemben lévő ereket, segítik az éles látást.

Rendkívül magas a C-vitamin tartalma a bogyós gyümölcsöknek, citrus és káposztaféléknek, paprikának, brokkolinak, fodros kelnek, petrezselyemzöldnek. E vitaminban bővelkednek a különböző csírák és a belőlük készült olajok ( pl búzacsíraolaj), valamint a spenót, dió, brokkoli, avokádó.

Azért, hogy megelőzzük a makula degenerációt fogyasszunk magas szelén tartalmu élelmiszereket, amelyek szintén antioxidáns hatásúak, ezáltal segítenek leküzdeni a szem károsodását az oxidatív stresszel szemben. E vitaminnal együtt fogyasztva erősítik egymás hatását. Immunerősítő hatással rendelkezik. Sok szelén található a teljes kiőrlésű gabonafélékben, zabban, olívában, tengeri halakban, kiviben, szőlőben, tojásban.

Fogyasszunk Omega 3- és 6-zsírsavakat a látásunk romlásának elkerülése érdekében, és adjunk minél előbb gyermekeinknek is, hogy így támogassuk látásuk fejlődését. Nagy mennyiségű omega3 található a tengeri halakban és a növényi olajokban (lenmag, szója, olívaolaj, dió, mandula,repce)

Néhány recept a szemünk egészségéért:

 

I. Erdei gyümölcsös céklaturmix

Hozzávalók (2 személyre):

  • 40g céklalevél
  • 1banán
  • 140g fagyasztott bogyós gyümölcs keverék
  • 75g eper
  • 250ml növényi tej

Elkészítés:

  1. Mossuk meg a céklalevelet, és vágjuk 5cmes darabokra.
  2. Turmixgépben turmixoljuk simára a hozzávalókat.
  3. Töltsük pohárba és azonnal fogyasszuk.

 

II. Egészséges édesburgonyafasírt

Hozzávalók (kb. 4-6 főre):

  • 1000 g édesburgonya, meghámozva, felkockázva
  • 100 g tönköly fehérliszt
  • 2 szál újhagyma, felszeletelve
  • 2 gerezd fokhagyma, felaprítva
  • 4 teáskanál szójaszósz
  • 2-3 teáskanál só (ízlés szerint)
  • 1/2 teáskanál friss aprított chili
  • kókuszolaj vagy olívaolaj

Elkészítés:

  1. A felkockázott édesburgonyát tegyük párolóedénybe és pároljuk puhára kb. 15-20 perc alatt. Ezután tegyük szűrőbe kb. 15 percre, hogy a felesleges víz kicsöpögjön belőle.
  2. A lecsöpögtetett édesburgonyát tegyük egy tálba és krumplinyomóval alaposan pépesre nyomkodjuk.
  3. Adjuk hozzá az újhagymát, a fokhagymát, a szójaszószt, a sót és a lisztet. Keverjük össze. Ragadós tésztát kell kapnunk (ha esetleg folyós maradt, akkor adjunk még hozzá egy kevés lisztet).
  4. Egy teflon serpenyőben hevítsünk (közepes láng) egy kevés olajat és evőkanállal mérjünk egy adagot a tésztából a serpenyőbe. A kanál segítségével lapítsuk le a fasírtot kb. 1 cm vastagra és süssük aranybarnára, majd fordítsuk meg és a másik oldalát is pirítsuk meg.
  5. Ismételjük a műveletet, amíg a tészta el nem fogy.
  6. Rizzsel tálaljuk.

 

III. Sült lazac

Hozzávalók (2 főre):

  • 36 dkg lazac (2 szelet)
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • rozmaring ízlés szerint
  • kakukkfű ízlés szerint
  • 2 ek napraforgó olaj
  • 1 ek vaj

Elkészítés:

  1. A lazacfilék egyik felét csak sózzuk. A másik felét is megszórjuk sóval, és a többi fűszerrel is, ízlés szerint.
  2. A serpenyőben az olajat felhevítjük, majd a lazac fűszeresebb felével beletesszük. Kb. 4 percig sütjük.
  3. Megfordítjuk, majd egy kiskanálnyi vajjal, kb. 2 percig sütjük.
  4. Melegen, salátával, rizzsel tálaljuk.

 

IV. Chilis-brokkoli krémleves karamellizált dióval

Hozzávalók:

  • 1 szál póréhagyma felkarikázva
  • 1 kisebb fej brokkoli
  • 2 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 1 tk chili paszta
  • 1 csipet köménymag
  • 1 db zöldségleveskocka
  • 2 db közepes burgonya
  • 1 dl tejszín (lehet zab vagy más növényi tejszín)
  • 1 ek mustár
  • só, bors
  • 3 ek olíva, dió, vagy repce olaj
  • 1 marék dió
  • 1-2 ek cukor
  • 1 csipet szerecsendió

Elkészítés:

  1. Olajon megdinszteljük a hagymát, fokhagymát, majd beletesszük a chilipasztát és a köményt.
  2. 1 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a rózsáira szedett brokkolit, a felkockázott burgonyát. Összeforgatjuk.
  3. Felöntjük vízzel és beledobjuk a leveskockát. Lefedjük.
  4. Ha a burgonya megpuhult, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a tejszínt, a szerecsendiót és a mustárt. Összeturmixoljuk.
  5. A cukrot karamellizájuk, majd hozzáadjuk a diót. Jól összeforgatjuk, és kirakjuk egy sütőpapírra hűlni.
  6. A levest tányérokra szedjük, majd megszórjuk a karamellizált dióval. 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://evital.blog.hu/api/trackback/id/tr214287279

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rólunk

Fontosnak tartjuk az egészséget és azt, hogy az egészség megőrzéséhez, vagy éppen eléréséhez tudatosan álljunk. Éppen ezért létrehoztunk egy blogot, melyen hiteles, szakmai, szakértői cikkeket találhatsz a legváltozatosabb témákban.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása