Evital

a tudatos egészség

Mit egyél az ünnepek után?
Emésztést segítő ételek

Karácsony mindannyiunk számára a szeretteinkkel töltött időről, az ünneplésről szól, melyhez hozzátartoznak a nagy közös étkezések. Ilyenkor természetesen nehezebb megtartani a mértéket és könnyen elszaladhat velünk a ló.

emesztes.png

Ha úgy érzed, hogy túl sokat ettél, ezzel a pár trükkel segítheted emésztésed.

Borsmentát nem csak torokbántalmak, rekedtség, fertőzések és húgyuti bántalmak esetén alkalmazhatjuk. Remek ellenszer gyomor- és bélzavarok, emésztőszervek megbetegedése esetén. Görcsoldó, szélhajtó, epeműködést elősegítő, érzéstelenítő, étvágygerjesztő.

Készítsük el teának és fogyasszuk étkezések előtt vagy után.

A gyömbér javítja az emésztést, elősegíti az emésztőenzimek termelődését, ezzel segítve a kellemetlen puffadást. Csillapítja a hányingert, valamint gyulladáscsökkentő hatású.

Fogyasszuk étkezés után natúran, vagy teaként.

A kurkuma szintén rendkívül sokoldalú.  Csökkenti a teltségérzetet, hányingert, puffadást, segít a zsíremésztési zavarokon, stimulálja az epehólyag működését. Oldja a gyomor- és bélgörcsöket. Serkenti az emésztőnedvek elválasztását és ezzel együtt az étvágyat is. Fokozza az epeképződést és -elválasztást, ami nemcsak az emésztési panaszokon segít, hanem a vérzsírértékeket is kedvezőbbé teszi: a jó koleszterin (HDL) nő, a rossz (LDL) csökken, és a trigliceridek szintje is javul.

Az édeskömény szinte az összes emésztést segítő teakeverékben megtalálható, magját gyakran ajánlják kisbabáknak, mert oldja a hasi görcsöket, csökkenti a puffadást, hasfájást.  Használhatjuk gyomorégés esetén is, vagy akkor, ha éppen a túl kevés gyomorsav okoz problémát.

Az emésztésünk javítására igyunk egy-egy csésze édesköményteát étkezések után.

Az édeskömény mellett a fűszerkömény és az ánizs is izgatja a gyomornyálkahártyát, így fokozza az emésztőnedv elválasztást. Részben ezáltal, részben pedig az erjesztő baktériumokra kifejtett antimikrobás hatásuk révén csökkentik a bélgázok keletkezését. Spazmolitikus(görcsoldó) hatásuknak köszönhetően csökkentik a görcsös fájdalmat és elősegítik a gázok távozását is. 

Szerecsendió amellett, hogy erősíti a szívet, az idegeket az emésztőrendszerre és jó hatást gyakorol. Segít a puffadáson és a hasmenéses fertőzéseken is.

Frissen érdemes levesekbe reszelni.

Végül néhány könnyű recept, ami segíti az emésztést és nem terheli le a gyomrot:

 

I. Zöldséges bulgursaláta

Hozzávalók:

  • 1 csésze bulgur
  • olívaolaj
  • 1/5 csésze alaplé
  • 1 ek mustár
  • 1 tk xilit/eritrit
  • 1 tk almaecet
  • bors
  • 1 db kápia paprika
  • 2 db paradicsom
  • 1 db kígyóuborka

Elkészítés:

A bulgurt az olívaolajon kicsit megpirítjuk, felöntjük az alaplével, és puhára pároljuk. Ha megfőtt, langyosra hűtjük.

A mustárt összekeverjük a xilittel, az almaecettel, sóval, borssal és kevés olívaolajjal. A paprikát, paradicsomot, uborkát tetszés szerint felszeleteljük. Végül az öntetet és a zöldségeket összekeverjük a bulgurral. A tetejére szórhatunk kaprot, petrezselymet, vagy újhagymát.

 

II. Gyömbéres csirke

Hozzávalók:

  • 2 db csirkemell filé
  • 1 db citrom
  • 1 fej hagyma
  • őrölt gyömbér (vagy friss gyömbérgyökér)
  • 2 db tyúkhúsleves-kocka
  • 5 dl rizstejszín
  • 2 evőkanál liszt
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • fehérbors

Elkészítés:

 A kockára vágott hagymát némi olajon üvegesre pirítom, majd rászórom a reszelt gyömbért és összekeverem. A felkockázott csirkemellet megpirítom. Ha a hús megpuhult, rámorzsolom a leveskockákat, ráöntöm a citrom kifacsart levét, az apróra vágott fokhagymát, sót, borsot. Közben kikeverem a rizstejszínt a liszttel és egy kevés vízzel, és ráöntöm a húsra. összeforralom.

 

III. Édesköményleves 

Hozzávalók:

  • 1 l szárnyas alaplé
  • 2 db édesköménygumó
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 db burgonya
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 0,5 teáskanál édesköménymag
  • 1 db csillagánizs
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 100 ml tej/zabtej
  • 100 ml tejszín/zabtejszín
  • 1 teáskanál citromlé
  • őrölt bors (ízlés szerint)

Elkészítés:

Az édesköményt megtisztítjuk, leveleit félretesszük. A megtisztított burgonyát, és a vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát lereszeljük.

A vöröshagymát az olívaolajban aranysárgára pirítjuk, hozzáadjuk a fokhagymát, majd a felaprított édesköményt, és a burgonyát. Puhára pároljuk, majd sózzuk, borsozzuk végül felengedjük a szárnyas alaplével.

Az édesköménymagot és a csillagánizst teatojásba tesszük, a levesbe lógatjuk, majd 20 percig főzzük.

A levest átszűrjük, tartalmát áttörjük, majd a lébe visszatesszük, őrölt borssal fűszerezzük. Hozzátesszük a tejet, vagy szójatejet és a tejszínt, összeforraljuk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://evital.blog.hu/api/trackback/id/tr2014524860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rólunk

Fontosnak tartjuk az egészséget és azt, hogy az egészség megőrzéséhez, vagy éppen eléréséhez tudatosan álljunk. Éppen ezért létrehoztunk egy blogot, melyen hiteles, szakmai, szakértői cikkeket találhatsz a legváltozatosabb témákban.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása