Karácsony mindannyiunk számára a szeretteinkkel töltött időről, az ünneplésről szól, melyhez hozzátartoznak a nagy közös étkezések. Ilyenkor természetesen nehezebb megtartani a mértéket és könnyen elszaladhat velünk a ló.
Ha úgy érzed, hogy túl sokat ettél, ezzel a pár trükkel segítheted emésztésed.
Borsmentát nem csak torokbántalmak, rekedtség, fertőzések és húgyuti bántalmak esetén alkalmazhatjuk. Remek ellenszer gyomor- és bélzavarok, emésztőszervek megbetegedése esetén. Görcsoldó, szélhajtó, epeműködést elősegítő, érzéstelenítő, étvágygerjesztő.
Készítsük el teának és fogyasszuk étkezések előtt vagy után.
A gyömbér javítja az emésztést, elősegíti az emésztőenzimek termelődését, ezzel segítve a kellemetlen puffadást. Csillapítja a hányingert, valamint gyulladáscsökkentő hatású.
Fogyasszuk étkezés után natúran, vagy teaként.
A kurkuma szintén rendkívül sokoldalú. Csökkenti a teltségérzetet, hányingert, puffadást, segít a zsíremésztési zavarokon, stimulálja az epehólyag működését. Oldja a gyomor- és bélgörcsöket. Serkenti az emésztőnedvek elválasztását és ezzel együtt az étvágyat is. Fokozza az epeképződést és -elválasztást, ami nemcsak az emésztési panaszokon segít, hanem a vérzsírértékeket is kedvezőbbé teszi: a jó koleszterin (HDL) nő, a rossz (LDL) csökken, és a trigliceridek szintje is javul.
Az édeskömény szinte az összes emésztést segítő teakeverékben megtalálható, magját gyakran ajánlják kisbabáknak, mert oldja a hasi görcsöket, csökkenti a puffadást, hasfájást. Használhatjuk gyomorégés esetén is, vagy akkor, ha éppen a túl kevés gyomorsav okoz problémát.
Az emésztésünk javítására igyunk egy-egy csésze édesköményteát étkezések után.
Az édeskömény mellett a fűszerkömény és az ánizs is izgatja a gyomornyálkahártyát, így fokozza az emésztőnedv elválasztást. Részben ezáltal, részben pedig az erjesztő baktériumokra kifejtett antimikrobás hatásuk révén csökkentik a bélgázok keletkezését. Spazmolitikus(görcsoldó) hatásuknak köszönhetően csökkentik a görcsös fájdalmat és elősegítik a gázok távozását is.
Szerecsendió amellett, hogy erősíti a szívet, az idegeket az emésztőrendszerre és jó hatást gyakorol. Segít a puffadáson és a hasmenéses fertőzéseken is.
Frissen érdemes levesekbe reszelni.
Végül néhány könnyű recept, ami segíti az emésztést és nem terheli le a gyomrot:
I. Zöldséges bulgursaláta
Hozzávalók:
- 1 csésze bulgur
- olívaolaj
- 1/5 csésze alaplé
- 1 ek mustár
- 1 tk xilit/eritrit
- 1 tk almaecet
- só
- bors
- 1 db kápia paprika
- 2 db paradicsom
- 1 db kígyóuborka
Elkészítés:
A bulgurt az olívaolajon kicsit megpirítjuk, felöntjük az alaplével, és puhára pároljuk. Ha megfőtt, langyosra hűtjük.
A mustárt összekeverjük a xilittel, az almaecettel, sóval, borssal és kevés olívaolajjal. A paprikát, paradicsomot, uborkát tetszés szerint felszeleteljük. Végül az öntetet és a zöldségeket összekeverjük a bulgurral. A tetejére szórhatunk kaprot, petrezselymet, vagy újhagymát.
II. Gyömbéres csirke
Hozzávalók:
- 2 db csirkemell filé
- 1 db citrom
- 1 fej hagyma
- őrölt gyömbér (vagy friss gyömbérgyökér)
- 2 db tyúkhúsleves-kocka
- 5 dl rizstejszín
- 2 evőkanál liszt
- 3-4 gerezd fokhagyma
- só
- fehérbors
Elkészítés:
A kockára vágott hagymát némi olajon üvegesre pirítom, majd rászórom a reszelt gyömbért és összekeverem. A felkockázott csirkemellet megpirítom. Ha a hús megpuhult, rámorzsolom a leveskockákat, ráöntöm a citrom kifacsart levét, az apróra vágott fokhagymát, sót, borsot. Közben kikeverem a rizstejszínt a liszttel és egy kevés vízzel, és ráöntöm a húsra. összeforralom.
III. Édesköményleves
Hozzávalók:
- 1 l szárnyas alaplé
- 2 db édesköménygumó
- 1 fej vöröshagyma
- 1 db burgonya
- 1 gerezd fokhagyma
- 0,5 teáskanál édesköménymag
- 1 db csillagánizs
- 2 evőkanál olívaolaj
- 100 ml tej/zabtej
- 100 ml tejszín/zabtejszín
- 1 teáskanál citromlé
- só
- őrölt bors (ízlés szerint)
Elkészítés:
Az édesköményt megtisztítjuk, leveleit félretesszük. A megtisztított burgonyát, és a vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát lereszeljük.
A vöröshagymát az olívaolajban aranysárgára pirítjuk, hozzáadjuk a fokhagymát, majd a felaprított édesköményt, és a burgonyát. Puhára pároljuk, majd sózzuk, borsozzuk végül felengedjük a szárnyas alaplével.
Az édesköménymagot és a csillagánizst teatojásba tesszük, a levesbe lógatjuk, majd 20 percig főzzük.
A levest átszűrjük, tartalmát áttörjük, majd a lébe visszatesszük, őrölt borssal fűszerezzük. Hozzátesszük a tejet, vagy szójatejet és a tejszínt, összeforraljuk.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.