Mindannyian tudjuk, hogy a dohányzás számos súlyos betegség kialakulásában játszik szerepet, például a tüdőrák, a COPD és a szív- érrendszeri betegségek kialakulásában. Mindannyian tudjuk, hogy le kéne szoknunk, de az nem olyan könnyű, sőt az is lehet, hogy nem is igazán akarunk. Mi mindent megértünk, mindenkinek a maga döntése és senki felett nem akarunk pálcát törni. Azt azonban fontosnak tartjuk, hogy segítsünk nektek és megmutassuk, mivel támogathatjátok az egészségeteket, ha dohányoztok.
A nikotin rendkívül erős függőséget okoz és már egy hét rendszeres dohányzás után függővé válhatunk. A cigarettafüst nagy mennyiségben tartalmaz karcinogén hatású oxidatív anyagokat, szabadgyököket. Ebből kiindulva kézenfekvőnek tűnhet, hogy a dohányosoknak több vitaminra, antioxidánsra van szükségük, mint a nem-dohányzóknak, azonban az ezzel kapcsolatos tanulmányok, kísérletek olykor ellentmondásosak, és nem teljes egészében támasztják alá ezt az elméletet.
Ismert, hogy a dohányosok szérum-C-vitamin szintje alacsonyabb, mint a nem-dohányzóké, a cigarettafüst hatására a C-vitamin lebomlása fokozódik. Ilyen módon a dohányosoknak több C-vitaminra van szükségük ugyanolyan szérumszintek eléréséhez, mint a nem-dohányzóknak. Kb. napi 120-200 mg C-vitamin bevitele ajánlott dohányzás mellett.
A béta-karotin szintén antioxidáns hatásáról ismert, mégis placebo-kontrollos kísérletek során azt találták, hogy önmagában adva, nemhogy csökkentette volna, de növelte a tüdőrák kockázatát dohányosok körében, így ennek folyamatos szedése mindenképp kerülendő.
Nagy dózisú A-, E- illetve B-vitaminok hosszú távú szedése nem csökkentette a tüdőrák kockázatát dohányosok körében, sőt egyes kombinációk növelték is, azonban kis dózisban, multivitamin formájában lehet jótékony hatásuk, főleg az E-vitaminnak, mely zsíroldékony antioxidáns, védi a membránokat az oxidatív stressztől.
A több gyümölcsöt, zöldséget fogyasztók körében egyértelműen ritkább a tüdőrák előfordulása.
Az áltanos ajánlás tehát dohányosoknak a minél több zöldség és gyümölcs fogyasztása, különösen a répa és brokkoli bizonyult hatásosnak a tüdőrák rizikójának csökkentésében. Nagy dózisú vitaminok, antioxidánsok hosszú távú szedése semmiképp nem ajánlott, különösen a béta-karotiné nem, alacsony dózisban a C- az E-vitamin, illetve a koenzim-Q10 jótékony hatású lehet, multivitaminokat is szabad szedni, de azokat is inkább csak kúraszerűen, ne folyamatosan.
A dohányzás abbahagyásakor 3 nap után tisztulni kezdenek a légutak, javul az ízérzékelés, szaglás. Egy év után a halálos szívinfarktus kockázata közel a felére csökken és ez a pozitív tendencia folytatódik. A tüdőrák kockázata 5 év után kezd csökkenni és 10-15 év után kb. azonos azokéval, akik sosem dohányoztak.
A WHO kezdeményezésére november harmadik csütörtöke füstmentes világnap.a
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.