A szoptatás nagy mértékben igénybe veszi a nők szervezetét, ezért ilyenkor különösen oda kell figyelni a megfelelő táplálkozásra. A helyes étkezés a tej minőségét és mennyiségét is befolyásolja. Fontos, hogy semmiképpen ne koplalj ezalatt az időszak alatt, hiszen az anyatej előállításához energiára van szükség, amihez elengedhetetlen az elegendő tápanyagbevitel. Összegyűjtöttünk pár jó tanácsot, hogy miket ajánlott fogyasztani és miket érdemes kerülni a szoptatás ideje alatt.
Számokban kifejezve az extra energia- és makro tápanyag szükséglet szoptatás alatt
- energia: +500 kcal/nap
- fehérje: 0-6 hónap +19 g/nap, 6 hónap felett +13 g/nap
- zsír: +100-200 mg DHA /nap
- víz: +0,7 liter
További fontos tudnivalók
- szoptató nők szervezetében prolaktin és oxitocin szabadul fel
- napi 750-800 g anyatej termelődik
- jóval több kalcium, vas, cink, jód, folsav, D vitamin, bevitel szükséges. Továbbá fontos több szelént (~120%), A- (~200%) és C-vitamint (~160%) fogyasztani.
- kiegyensúlyozott étrenddel fedezhető a megnövekedett szükséglet
- vegán étrend esetén B12 pótlás javasolt
Tejserkentő ételek
Rendkívül fontos a megfelelő gyümölcs például (alma, körte, banán) illetve zöldség (sárgarépa, édes burgonya, spenót, sütőtök, avokádó, tök, zöldleveles zöldségek, stb) bevitele. Ezeken kívül egyes fűszernövények illetve magok is tejserkentő hatással bírnak (édeskömény, szezámmag, mandula, árpa, római kömény, görögszénamag)
Néhányról részletesebben:
Édeskömény
- Az édeskömény tejserkentő hatása mellet, jó puffadás ellen is. Főként teaként fogyasszuk.
Spenót
- Amellett, hogy teli van vassal, kalciummal, folsavval, béta karotinnal a tejelválasztást is fokozza.
Római kömény
- Növeli a tej mennyiségét, javítja az emésztést, enyhíti a székrekedést és a puffadást. Kálciumot és riboflavint tartalmaz. Húsételek ízesítésére kiváló.
Mandula és kesudió
- A mandula és a kesudió növeli a tejtermelést. Magas a kalóriatartalmuk, de nassolni azért szabad belőlük, sőt, kifejezetten ajánlott is, mert tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal.
Szezámmag
- A szezámmag kalciumot tartalmaz, amire nagy szüksége van a szoptató anyáknak és a kisbabáknak is.
Kapormag
- A kapor jó vas, magnézium és kalcium forrás. Serkenti a tejelválasztást, megkönnyíti az emésztést, javítja az alvást. Enyhe vízhajtó hatása van. Egészben vagy őrölve fogyasztható, saláták ízesítésére is remek.
Görögszénamag
- Rendkívül jó tejserkentő hatása van, de sajnos gyakran allergizálja azokat, akik a mogyorófélékre is érzékenyek, ezért nem mindenki fogyaszthatja. Teli van vitaminokkal és omega-3 zsírsavval, mely nélkülözhetetlen a baba agyának fejlődéséhez. A görögszéna levele pedig béta-karotinban, B-vitaminban, vasban és kalciumban is gazdag. Ételízesítőként is használható.
Tökfélék
- Serkentik a tejelválasztást, növelik az anyatej mennyiségét. Emellett alacsony kalóriaértékűek táplálóak és könnyen emészthetőek.
Mit kerüljünk szoptatás alatt?
Alkoholt
- Az alkohol az anyatejen keresztül bejut a gyermek szervezetébe is. Gátolja a növekedését, és hatással lehet az alvási szokásaira is.
Teát és a kávét
- A koffein egy része átkerül az anyatejbe, amely a babára is élénkítő hatással van.
Nagyobb testű tengeri halakat
- Néhány tengeri hal magas higany tartalmú, mely befolyásolhatja a baba agyának fejlődését. Ilyen például a kardhal és a király makréla. Helyettük válasszunk inkább lazacot, magas Omega 3 zsírsav tartalma miatt. Maximum heti egyszer fogyasszuk.
Puffasztó zöldségeket
- Például káposzta, kelbimbó, karalábé, karfiol, brokkoli... stb.
Borsmentát
- Csökkentheti a tej mennyiségét.
Citrusféléket
- Sok csecsemő esetén refluxot és pelenka kiütést okozhat.
Fűszeres ételeket
- Kerüljük a túl fűszeres és csípős ételeket. Sokszor nyűgösséget, gyomorfájdalmat okoz a babáknál.
Földimogyorót
- Előfordulhat, hogy az anyánál nem okoz panaszokat, de a kisbabánál allergiás tüneteket válthat ki pl: légzési elégtelenséget, csalánkiütést. Ha a családban volt már mogyoró allergia, próbáljuk kerülni a szoptatás alatti fogyasztását.
Csecsemők, kisgyermekek és az ételallergia
Szerencsére a legtöbb gyermek kinövi a csecsemőkori ételallergiát és ételérzékenységet, de bizonyos, főleg öröklött allergiák, sajnos egy életre szólnak. Ilyen például a mogyoró allergia. Fontos szabály az allergia elkerülésére, és a hozzátáplálásra, hogy egyszerre csak egy olyan ételt vezessünk be a baba étrendjébe, ami allergiát okozhat, így könnyebben észrevesszük bármilyen tünetet. Egyes ételek erősebben allergének, míg más ételek kevésbé. Az allergizáló ételek esetében javasolt várni a baba idősebb koráig. Hat hónapos kor előtt egyáltalán nem ajánljuk, hogy kipróbálják ezeket az ételeket.
Milyen ételek válthatnak ki nagyobb eséllyel allergiát a csecsemőknél?
- búza alapú, és egyéb glutén tartalmú ételek (glutén bevezetés anyatejes táplálás mellett 4 hónapos kortól, hozzátáplálásként hat hónapos kortól)
- tehéntej: 1 éves kor alatt semmiképpen sem ajánlott, ideális esetben 3 éves kor után javasolt bevezetni
- tojás (tojássárgája 8 hónapos kortól, tojásfehérje 1 éves kor után adható)
- hal, és rákfélék (1 éves kor után)
- földimogyoró, diófélék, olajos magvak
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.