Mielőtt bármibe belekezdünk érdemes tisztázni, hogy mi a különbség a fogyókúra illetve a böjt között. A kettő ugyanis nem ugyanaz. A böjt elsődleges célja nem a testsúly csökkentése, hanem az önmegtartóztatás, ami sokszor együtt jár néhány kiló leadásával is. Azonban fontos szem előtt tartani, hogy a túlzásba vitt böjtölés sokszor több kárt okoz, mint hasznot, ugyanis hiánybetegségek kialakulásához is vezethet. A böjti időszak közeledtével összegyűjtöttünk nektek pár húsmentes receptet, amelyekkel ebben az időszakban is színessé és változatossá varázsolhatjátok az étkezéseiteket.
I.Sült karfiolos bulgursaláta
Hozzávalók:
- 1 csésze bulgur
- 1,5 csésze zöldség alaplé
- 1 fej karfiol
- 2 ek olívaolaj
- őrölt bors
Az öntethez:
- 2 tk fehérborecet
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 tk mustár
- 1 tk xilit
- csipet só
- őrölt bors
Elkészítés:
Összekeverjük a fehérborecetet, a fokhagymát, a mustárt, a xilitet, a sót és a borsot majd félretesszük. A bulgurt az olívaolajon kicsit megpirítjuk, felöntjük az alaplével, és puhára pároljuk. Ha megfőtt, langyosra hűtjük.
A karfiolt rózsáira szedjük, egy tepsibe rakjuk, meglocsoljuk olívaolajjal, megsózzuk, megborsozzuk, és sütőben megpirítjuk.
A bulgurt az öntettel és a sült karfiollal összekeverjük.
II.Cukkinis-padlizsános lecsó
Hozzávalók:
- 2 fej lila hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db padlizsán
- 1 dl olívaolaj
- 3 db cukkini
- 2 db piros kaliforniai paprika
- 40 dkg darabolt paradicsom-konzerv
- friss bazsalikom
- só
- bors
Elkészítés:
Az olajat felforrósítjuk, majd a cikkekre vágott lilahagymát és a zúzott fokhagymát megpirítjuk rajta. Hozzáadjuk a megtisztított, apró darabokra vágott padlizsánt, cukkinit és paprikát. 10 percig együtt pároljuk őket.
A paradicsompürével felöntjük, rászórjuk a bazsalikom leveleit, végül sózzuk és borsozzuk. Összekeverjük, majd lefedve további 10-15 percig pároljuk.
III.Borsóleves mentával
Hozzávalók:
- 2 db vöröshagyma
- 3 ek finomliszt
- 7,5 dl zöldségleves-alaplé
- 3 dl tej
- 60 dkg zöldborsó
- 1 ek menta
- 2 ek vaj
- 3 ek tejföl
- 3 ek kefir
- mentalevél ( a díszítéshez )
- őrölt fehér bors
- só
Elkészítés:
A vöröshagymát megpucoljuk és felkockázzuk, a vajon üvegesre pároljuk, majd rászórjuk a finomlisztet, és pár percig pirítjuk. Felöntjük kb fél liter zöldségleves alaplével. Hozzákeverjük a tejet, és további 15 percig főzzük.
A maradék zöldségleves-alaplében puhára főzzük a zöldborsót. Miután kihűlt, összekeverjük a két fazék tartalmát, beleszórjuk a felaprított mentát, és botmixerrel simára keverjük. Sóval és őrölt fehér borssal ízesítjük. Tejfölt a tejjel felmelegítjük, majd a meleg leveshez keverjük. Díszíthetjük mentával.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.