Evital

a tudatos egészség

Hogyan kezdjünk bele a böjtbe?

Mielőtt bármibe belekezdünk érdemes tisztázni, hogy mi a különbség a fogyókúra illetve a böjt között. A kettő ugyanis nem ugyanaz. A böjt elsődleges célja nem a testsúly csökkentése, hanem az önmegtartóztatás, ami sokszor együtt jár néhány kiló leadásával is. Azonban fontos szem előtt tartani, hogy a túlzásba vitt böjtölés sokszor több kárt okoz, mint hasznot, ugyanis hiánybetegségek kialakulásához is vezethet. A böjti időszak közeledtével összegyűjtöttünk nektek pár húsmentes receptet, amelyekkel ebben az időszakban is színessé és változatossá  varázsolhatjátok az étkezéseiteket.3_blog_recept.png

I.Sült karfiolos bulgursaláta

Hozzávalók:

  • 1 csésze bulgur
  • 1,5 csésze zöldség alaplé
  • 1 fej karfiol
  • 2 ek olívaolaj
  • őrölt bors

Az öntethez:

  • 2 tk fehérborecet
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 tk mustár
  • 1 tk xilit
  • csipet só
  • őrölt bors

Elkészítés:

Összekeverjük a fehérborecetet, a fokhagymát, a mustárt, a xilitet, a sót és a borsot majd félretesszük. A bulgurt az olívaolajon kicsit megpirítjuk, felöntjük az alaplével, és puhára pároljuk. Ha megfőtt, langyosra hűtjük.

A karfiolt rózsáira szedjük, egy tepsibe rakjuk, meglocsoljuk olívaolajjal, megsózzuk, megborsozzuk, és sütőben megpirítjuk.

A bulgurt az öntettel és a sült karfiollal összekeverjük.

II.Cukkinis-padlizsános lecsó

Hozzávalók:

  • 2 fej lila hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db padlizsán
  • 1 dl olívaolaj
  • 3 db cukkini
  • 2 db piros kaliforniai paprika
  • 40 dkg darabolt paradicsom-konzerv
  • friss bazsalikom
  • bors

Elkészítés:

Az olajat felforrósítjuk, majd a cikkekre vágott lilahagymát és a zúzott fokhagymát megpirítjuk rajta. Hozzáadjuk a megtisztított, apró darabokra vágott padlizsánt, cukkinit és paprikát. 10 percig együtt pároljuk őket.

A paradicsompürével felöntjük, rászórjuk a bazsalikom leveleit, végül sózzuk és borsozzuk. Összekeverjük, majd lefedve további 10-15 percig pároljuk.

III.Borsóleves mentával

Hozzávalók:

  • 2 db vöröshagyma
  • 3 ek finomliszt
  • 7,5 dl zöldségleves-alaplé
  • 3 dl tej
  • 60 dkg zöldborsó
  • 1 ek menta
  • 2 ek vaj
  • 3 ek tejföl
  • 3 ek kefir
  • mentalevél ( a díszítéshez )
  • őrölt fehér bors

Elkészítés:

A vöröshagymát megpucoljuk és felkockázzuk, a vajon üvegesre pároljuk, majd rászórjuk a finomlisztet, és pár percig pirítjuk. Felöntjük kb fél liter zöldségleves alaplével. Hozzákeverjük a tejet, és további 15 percig főzzük.

A maradék zöldségleves-alaplében puhára főzzük a zöldborsót. Miután kihűlt, összekeverjük a két fazék tartalmát, beleszórjuk a felaprított mentát, és botmixerrel simára keverjük. Sóval és őrölt fehér borssal ízesítjük. Tejfölt a tejjel felmelegítjük, majd a meleg leveshez keverjük. Díszíthetjük mentával.

A bejegyzés trackback címe:

https://evital.blog.hu/api/trackback/id/tr814663307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rólunk

Fontosnak tartjuk az egészséget és azt, hogy az egészség megőrzéséhez, vagy éppen eléréséhez tudatosan álljunk. Éppen ezért létrehoztunk egy blogot, melyen hiteles, szakmai, szakértői cikkeket találhatsz a legváltozatosabb témákban.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása