Evital

a tudatos egészség

Vasárnapi ebéd egészségesen

A vasárnapi ebéd hagyományaink részét képezi, fontos családi kapcsolataink fenntartásához, megőrzéséhez. Ugyanakkor hajlamosak vagyunk túlzásokba esni az ételek mértékével kapcsolatban, főleg ha jó társaságba falatozunk. A következőkben összegyűjtöttünk néhány receptet, amelyek nem csak isteni finomak, de bűntudat nélkül fogyaszthatjuk őket.blog_vasarnapi_ebed.png

I. Könnyű zöldségleves

Hozzávalók:

  • 2 sárgarépa
  • 1 csokor újhagyma
  • 1 kis szem krumpli
  • 1/4 káposzta
  • 1/4 karalábé
  • 1 paprika
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 pici doboz sűrített paradicsom
  • 2 zöldségleveskocka
  • 1-2 babérlevél
  • bors

Elkészítés:

A répát és a káposztát nagy lyukú reszelőn lereszeljük, a paprikát és az újhagymát karikára, a krumplit kockára vágjuk. 2 liter vizet forralunk, a répát, káposztát, paprikát, újhagymát és a karalábét beletesszük. Majd az ételízesítőt, a paradicsomot, a babérlevelet, sót-borsot is hozzátesszük.

A zöldségek puhulásáig főzzük. Ha elkészült a leves, a petrezselymet apró darabokra tépkedjük és meghintjük vele. Remek C-vitamin forrás, érdemes a levesek mellé fogyasztani.

II. Spenótos csirkemell

Hozzávalók

  • 4 db csirkemellfilé
  • bors
  • 20 dkg spenót
  • 4 dkg margarin
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg sajt (lehet trappista, mozarella)
  • pirospaprika
  • olaj

Elkészítés:

A csirkemelleket megmossuk, bevagdossuk. Sózzuk, megborsozzuk őket, majd félretesszük. Megfonnyasztjuk a spenótót, forró serpenyőben. A vajat vagy margarint felforrósítjuk, és enyhén megpirítjuk rajta a meghámozott, átnyomott fokhagymát. Hozzáadjuk a spenótot, és néhány percig pároljuk, miközben kevergetjük, hogy le ne égjen.

Megtöltjük a fokhagymás-spenótos keverékkel illetve a sajttal a csirkemelleket. Azután megszórjuk a húsokat 1-1 csipet pirospaprikával. Megkenünk kevés olajjal egy darab alufóliát, elrendezzük rajta a csirkemelleket, majd becsomagoljuk őket. Tepsiben, 200 fokos sütőbe 20-30 percig sütjük. Legvégül eltávolítjuk a fóliát a húsokról, és néhány perc alatt aranyszínűre pirítjuk.

Köretnek tálalhatunk mellé barnarizst, kölest vagy ízlés szerin akár hajdinát is.

III. Köleskók vagy kölesfelfújt

Hozzávalók:

  • 1”bögrényi” köles
  • 5-6dl tej (ez lehet rizs, kókusz vagy bármilyen magtej)
  • 5 tojás
  • 3 evőkanál cukor, eritrit, vagy xilit
  • vaj, vagy margarin a tál kikenéshez
  • zsemlemorzsa
  • 1 teáskanál sütőpor (opcionálisan)

Elkészítés:

A kölest megfőzzük a tejben, amíg sűrű nem lesz. Ha kész, az édesítő felét hozzákeverjük.

A tojások fehérjét szétválasztjuk a sárgájától. Majd a sárgáját kikeverjük az édesítőnk másik felével. A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A kihűlt kölessel (és a sütőporral) óvatosan összekeverjük. Kivajazott, zsemlemorzsával megszórt hőálló tálba tesszük. Előmelegített 200C-os fokos sütőben 45percig sütjük,míg aranybarna nem lesz a teteje.

Tálalhatunk mellé bármilyen lekvárt, vagy kompótot.

A bejegyzés trackback címe:

https://evital.blog.hu/api/trackback/id/tr5514829844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rólunk

Fontosnak tartjuk az egészséget és azt, hogy az egészség megőrzéséhez, vagy éppen eléréséhez tudatosan álljunk. Éppen ezért létrehoztunk egy blogot, melyen hiteles, szakmai, szakértői cikkeket találhatsz a legváltozatosabb témákban.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása