A vasárnapi ebéd hagyományaink részét képezi, fontos családi kapcsolataink fenntartásához, megőrzéséhez. Ugyanakkor hajlamosak vagyunk túlzásokba esni az ételek mértékével kapcsolatban, főleg ha jó társaságba falatozunk. A következőkben összegyűjtöttünk néhány receptet, amelyek nem csak isteni finomak, de bűntudat nélkül fogyaszthatjuk őket.
Hozzávalók:
- 2 sárgarépa
- 1 csokor újhagyma
- 1 kis szem krumpli
- 1/4 káposzta
- 1/4 karalábé
- 1 paprika
- 1 csokor petrezselyem
- 1 pici doboz sűrített paradicsom
- 2 zöldségleveskocka
- 1-2 babérlevél
- só
- bors
Elkészítés:
A répát és a káposztát nagy lyukú reszelőn lereszeljük, a paprikát és az újhagymát karikára, a krumplit kockára vágjuk. 2 liter vizet forralunk, a répát, káposztát, paprikát, újhagymát és a karalábét beletesszük. Majd az ételízesítőt, a paradicsomot, a babérlevelet, sót-borsot is hozzátesszük.
A zöldségek puhulásáig főzzük. Ha elkészült a leves, a petrezselymet apró darabokra tépkedjük és meghintjük vele. Remek C-vitamin forrás, érdemes a levesek mellé fogyasztani.
II. Spenótos csirkemell
Hozzávalók
- 4 db csirkemellfilé
- só
- bors
- 20 dkg spenót
- 4 dkg margarin
- 1 gerezd fokhagyma
- 10 dkg sajt (lehet trappista, mozarella)
- pirospaprika
- olaj
Elkészítés:
A csirkemelleket megmossuk, bevagdossuk. Sózzuk, megborsozzuk őket, majd félretesszük. Megfonnyasztjuk a spenótót, forró serpenyőben. A vajat vagy margarint felforrósítjuk, és enyhén megpirítjuk rajta a meghámozott, átnyomott fokhagymát. Hozzáadjuk a spenótot, és néhány percig pároljuk, miközben kevergetjük, hogy le ne égjen.
Megtöltjük a fokhagymás-spenótos keverékkel illetve a sajttal a csirkemelleket. Azután megszórjuk a húsokat 1-1 csipet pirospaprikával. Megkenünk kevés olajjal egy darab alufóliát, elrendezzük rajta a csirkemelleket, majd becsomagoljuk őket. Tepsiben, 200 fokos sütőbe 20-30 percig sütjük. Legvégül eltávolítjuk a fóliát a húsokról, és néhány perc alatt aranyszínűre pirítjuk.
Köretnek tálalhatunk mellé barnarizst, kölest vagy ízlés szerin akár hajdinát is.
III. Köleskók vagy kölesfelfújt
Hozzávalók:
- 1”bögrényi” köles
- 5-6dl tej (ez lehet rizs, kókusz vagy bármilyen magtej)
- 5 tojás
- 3 evőkanál cukor, eritrit, vagy xilit
- vaj, vagy margarin a tál kikenéshez
- zsemlemorzsa
- 1 teáskanál sütőpor (opcionálisan)
Elkészítés:
A kölest megfőzzük a tejben, amíg sűrű nem lesz. Ha kész, az édesítő felét hozzákeverjük.
A tojások fehérjét szétválasztjuk a sárgájától. Majd a sárgáját kikeverjük az édesítőnk másik felével. A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A kihűlt kölessel (és a sütőporral) óvatosan összekeverjük. Kivajazott, zsemlemorzsával megszórt hőálló tálba tesszük. Előmelegített 200C-os fokos sütőben 45percig sütjük,míg aranybarna nem lesz a teteje.
Tálalhatunk mellé bármilyen lekvárt, vagy kompótot.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.