Evital

a tudatos egészség

(T)egyél a pattanások ellen!

A pattanásos bőr nagyon gyakori jelenség, és bár elsősorban kamaszokat érint, egyre nagyobb arányban jelentkezik felnőttkorban is. Ennek oka sok esetben a nem megfelelő táplálkozás

Éppen ezért a pattanásoktól szenvedőknek nagyon meg kell fontolniuk, milyen étrendet követnek. 

pattanas.png

Kerülendő élelmiszerek

Magas cukor és szénhidrát tartalmú élelmiszerek:

A túl sok cukorfogyasztásnak köszönhetően glikolizáció indul el, vagyis a szénhidrátok a fehérjéhez kapcsolódnak. A bőr kollagén nevű alkotórésze a test fehérjéinek 40 százalékát alkotja. Ha a glikolizáció hatással van a kollagénre, a bőrre kiülnek a negatív hatások.

A cukor ezen felül blokkolja a linolsav áramlását. (A linolsav létfontosságú esszenciális zsírsav, a sejtfalak alkotója)

Az egyszerű szénhidrátok, a cukorban gazdag ételek olyan hormonális hatásokat indíthatnak el a szervezetünkben, melyek növelik az androgén hormonok termelődését, ez pedig szintén a faggyú fokozott termelődéséhez vezet.

A magas sótartalmú élelmiszerek:

A bennük lévő túl sok nátriumnak köszönhetően a bőrön duzzanatok keletkezhetnek és így  veszíthet rugalmasságából.

Zsíros ételek 

Bőrünknek elegendő oxigénre van szüksége, hogy egészséges működését fenntartsa. Ez ugyanis elősegíti a kollagén, az elasztin és más szükséges elemek termelődését. A zsírok azonban csökkentik az oxigén mennyiségét a sejtekben, elsősorban a bőr sejtekben. 

A tejtermékek

A tejtermékek, elsősorban a sovány tej, tejsavófehérje is okozhat pattanásos bőrt, mivel megemelheti a vérben az inzulinszerű növekedési faktor (IGF-I) szintjét. Kis mennyiségben androgén, azaz férfihormon hatású anyagokat is tartalmaznak, amely egy serdülő lány vagy felnőtt nő szervezetére jelentős mértékben kihathat.

Vagyis a tej és a tejtermékek olyan hormonokat tartalmazhatnak, melyek stimulálhatják a faggyúmirigyeket, így a bőrünk zsírosabbá válhat. A faggyú pedig eltömítheti a pórusokat, ami könnyen a pattanások kialakulásához vezet.

Tartósítószerekben gazdag élelmiszerek

Tartósítószerek közül is a leggyakrabban problémát okozó a natrium benzoát. Sok esetben kiütéseket okoz, és amellett, hogy eltömi a pórusokat jelentősen megnövelhetik a szervezetünkben található méreganyagok koncentrációját. Mivel a bőrünk is szerepet játszik a méregtelenítésben, ha túl sokat fogyasztunk ezekből az élelmiszerekből, várható a pattanások számának növekedése is.

A szénsav és a koffein

Ugyancsak a pattanások megjelenését segítik elő – rossz hatással vannak a bőrre a cukros, szénsavas üdítők, az édesítőszerek, a koffeines italok.

Alkohol

Amellett, hogy dehidratál és sok esetben magas cukortartalma miatt pattanásokat okoz, az alkohol kitágítja a véredényeket, elszínezi a bőrt, ráncokat okoz, rongálja a hajszálereket.

 

Ételek, amik javítják bőrünk állapotát

A zöld leveles zöldségek:

 Például a parajban, a kelben, a vízitormában, a mangoldban rengeteg mangán és A-vitamin található, amely rendkívül fontos a bőrben lévő kollagén termelődéséhez, és segít a bőr rugalmasságának és tisztaságának megőrzésében.

A bogyós gyümölcsök:

Málnában, eperben, áfonyában, szederben sok az antioxidáns, amely egy olyan tápanyag ,ami igen hatékony az oxidatív stressz okozta káros hatások, például a pattanások ellen. Továbbá a bogyós gyümölcsök fényesebbé, rugalmasabbá, feszesebbé és  teszik a bőrt.

Szintén antioxidánsokban gazdag például a brokkoli vagy a kivi.

Az avokádó

Vitaminok, ásványi anyagok és jótékony zsírsavak is megtalálhatóak benne, amelyek hozzájárulnak a bőr tisztaságának megőrzéséhez. Az avokádó gyulladáscsökkentő hatású, és bizonyítottan pozitív hatása van az aknéval szemben.

 

Diéta akne ellen

Az akne-ellenes diéta az élelmiszerek glikémiás indexét illetve szénhidrát tartalmát veszi figyelembe A glikémiás index 0-tól 100-ig terjedő skálán mozog, és ötvenes érték fölött beszélhetünk magas számról. Az ilyen típusú eledelek, mint a fehér kenyér, a burgonya és természetesen a cukor hirtelen megemelik a szervezet vércukorszintjét, szénhidráttartalmuk gyorsan felszívódik.

Ellenben az alacsony glikémiás indexű ennivalók – pl a legtöbb zöldség, gyümölcs, babfélék stb – csak lassan emelik meg a vércukorszintet, így az inzulinkiválasztás is csekély lesz. A nagy mennyiségű inzulin kiválasztása segíti elő ugyanis a zsírok elraktározását, és ezzel a túlsúlyt, emellett összefüggésbe hozható a pattanások kialakulásával is.

Igyekezzünk mediterrán étrendet követni vagyis fogyasszunk sok  omega-3 zsírsavakban gazdag halat. Érdemes előnyben részesíteni a hidegen sajtolt olajokat (például az antioxidánsokban gazdag extra szűz olívaolajat), és sovány húsból készült ételeket.

 

Súlyvesztéssel fogyhatnak a pattanások is?

Nők esetében a nemi és egyéb hormonok elválasztásában megfigyelhető zavarok is kiváltó okok lehetnek. Az elhízás nem csak esztétikai probléma, hiszen a nők esetében gyakran hormonális problémákat is előidéz, illetve hormonális problémák is állhatnak hátterében. A túlsúly fokozott androgén hatással, aknés bőr kialakulásával is együtt járhat. A fogyás kedvezően hat a faggyúelválasztásra, mérsékelheti a pattanások kialakulását, és látványosan javíthatja a bőr szépségét.

A bejegyzés trackback címe:

https://evital.blog.hu/api/trackback/id/tr314120547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rólunk

Fontosnak tartjuk az egészséget és azt, hogy az egészség megőrzéséhez, vagy éppen eléréséhez tudatosan álljunk. Éppen ezért létrehoztunk egy blogot, melyen hiteles, szakmai, szakértői cikkeket találhatsz a legváltozatosabb témákban.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása