A pattanásos bőr nagyon gyakori jelenség, és bár elsősorban kamaszokat érint, egyre nagyobb arányban jelentkezik felnőttkorban is. Ennek oka sok esetben a nem megfelelő táplálkozás
Éppen ezért a pattanásoktól szenvedőknek nagyon meg kell fontolniuk, milyen étrendet követnek.
Kerülendő élelmiszerek
Magas cukor és szénhidrát tartalmú élelmiszerek:
A túl sok cukorfogyasztásnak köszönhetően glikolizáció indul el, vagyis a szénhidrátok a fehérjéhez kapcsolódnak. A bőr kollagén nevű alkotórésze a test fehérjéinek 40 százalékát alkotja. Ha a glikolizáció hatással van a kollagénre, a bőrre kiülnek a negatív hatások.
A cukor ezen felül blokkolja a linolsav áramlását. (A linolsav létfontosságú esszenciális zsírsav, a sejtfalak alkotója)
Az egyszerű szénhidrátok, a cukorban gazdag ételek olyan hormonális hatásokat indíthatnak el a szervezetünkben, melyek növelik az androgén hormonok termelődését, ez pedig szintén a faggyú fokozott termelődéséhez vezet.
A magas sótartalmú élelmiszerek:
A bennük lévő túl sok nátriumnak köszönhetően a bőrön duzzanatok keletkezhetnek és így veszíthet rugalmasságából.
Zsíros ételek
Bőrünknek elegendő oxigénre van szüksége, hogy egészséges működését fenntartsa. Ez ugyanis elősegíti a kollagén, az elasztin és más szükséges elemek termelődését. A zsírok azonban csökkentik az oxigén mennyiségét a sejtekben, elsősorban a bőr sejtekben.
A tejtermékek
A tejtermékek, elsősorban a sovány tej, tejsavófehérje is okozhat pattanásos bőrt, mivel megemelheti a vérben az inzulinszerű növekedési faktor (IGF-I) szintjét. Kis mennyiségben androgén, azaz férfihormon hatású anyagokat is tartalmaznak, amely egy serdülő lány vagy felnőtt nő szervezetére jelentős mértékben kihathat.
Vagyis a tej és a tejtermékek olyan hormonokat tartalmazhatnak, melyek stimulálhatják a faggyúmirigyeket, így a bőrünk zsírosabbá válhat. A faggyú pedig eltömítheti a pórusokat, ami könnyen a pattanások kialakulásához vezet.
Tartósítószerekben gazdag élelmiszerek
Tartósítószerek közül is a leggyakrabban problémát okozó a natrium benzoát. Sok esetben kiütéseket okoz, és amellett, hogy eltömi a pórusokat jelentősen megnövelhetik a szervezetünkben található méreganyagok koncentrációját. Mivel a bőrünk is szerepet játszik a méregtelenítésben, ha túl sokat fogyasztunk ezekből az élelmiszerekből, várható a pattanások számának növekedése is.
A szénsav és a koffein
Ugyancsak a pattanások megjelenését segítik elő – rossz hatással vannak a bőrre a cukros, szénsavas üdítők, az édesítőszerek, a koffeines italok.
Alkohol
Amellett, hogy dehidratál és sok esetben magas cukortartalma miatt pattanásokat okoz, az alkohol kitágítja a véredényeket, elszínezi a bőrt, ráncokat okoz, rongálja a hajszálereket.
Ételek, amik javítják bőrünk állapotát
A zöld leveles zöldségek:
Például a parajban, a kelben, a vízitormában, a mangoldban rengeteg mangán és A-vitamin található, amely rendkívül fontos a bőrben lévő kollagén termelődéséhez, és segít a bőr rugalmasságának és tisztaságának megőrzésében.
A bogyós gyümölcsök:
Málnában, eperben, áfonyában, szederben sok az antioxidáns, amely egy olyan tápanyag ,ami igen hatékony az oxidatív stressz okozta káros hatások, például a pattanások ellen. Továbbá a bogyós gyümölcsök fényesebbé, rugalmasabbá, feszesebbé és teszik a bőrt.
Szintén antioxidánsokban gazdag például a brokkoli vagy a kivi.
Az avokádó
Vitaminok, ásványi anyagok és jótékony zsírsavak is megtalálhatóak benne, amelyek hozzájárulnak a bőr tisztaságának megőrzéséhez. Az avokádó gyulladáscsökkentő hatású, és bizonyítottan pozitív hatása van az aknéval szemben.
Diéta akne ellen
Az akne-ellenes diéta az élelmiszerek glikémiás indexét illetve szénhidrát tartalmát veszi figyelembe A glikémiás index 0-tól 100-ig terjedő skálán mozog, és ötvenes érték fölött beszélhetünk magas számról. Az ilyen típusú eledelek, mint a fehér kenyér, a burgonya és természetesen a cukor hirtelen megemelik a szervezet vércukorszintjét, szénhidráttartalmuk gyorsan felszívódik.
Ellenben az alacsony glikémiás indexű ennivalók – pl a legtöbb zöldség, gyümölcs, babfélék stb – csak lassan emelik meg a vércukorszintet, így az inzulinkiválasztás is csekély lesz. A nagy mennyiségű inzulin kiválasztása segíti elő ugyanis a zsírok elraktározását, és ezzel a túlsúlyt, emellett összefüggésbe hozható a pattanások kialakulásával is.
Igyekezzünk mediterrán étrendet követni vagyis fogyasszunk sok omega-3 zsírsavakban gazdag halat. Érdemes előnyben részesíteni a hidegen sajtolt olajokat (például az antioxidánsokban gazdag extra szűz olívaolajat), és sovány húsból készült ételeket.
Súlyvesztéssel fogyhatnak a pattanások is?
Nők esetében a nemi és egyéb hormonok elválasztásában megfigyelhető zavarok is kiváltó okok lehetnek. Az elhízás nem csak esztétikai probléma, hiszen a nők esetében gyakran hormonális problémákat is előidéz, illetve hormonális problémák is állhatnak hátterében. A túlsúly fokozott androgén hatással, aknés bőr kialakulásával is együtt járhat. A fogyás kedvezően hat a faggyúelválasztásra, mérsékelheti a pattanások kialakulását, és látványosan javíthatja a bőr szépségét.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.