Evital

a tudatos egészség

A legfontosabb őszi feladat - Immunerősítő receptek

A tél közeledtével fontos, hogy felkészítsük szervezetünket és feltöltsük vitaminraktárainkat, hogy ellenállóbbak legyünk a minket érő betegségekkel szemben.  A táplálkozás nagyban befolyásolja az immunrendszer állapotát, ugyanis a megfelelő élelmiszerek fogyasztásával a bélrendszerünkben élő jótékony baktériumok elszaporodnak és kiszorítják a káros mikroorganizmusokat. Ezen kívül immunoglobulinokat (antitesteket) termelnek, amik szintén az immunrendszert támogatják. Szerencsére számtalan jóízű élelmiszerből válogathatunk, mely az immunrendszert is erősíti.

immunerosito.png

A teljesség igénye nélkül néhány példa : zöldpaprika, a chili, a zöld tea, tengeri halak, fokhagyma, feketeribizli,  gyömbér, torma, brokkoli, karalábé, mandula, máj, tojás, búzacsíra, paradicsom, savanyú káposzta, grapefruit, homoktövis, hagymafélék, csicsóka, rozmaring.

Íme néhány recept, amely segíthet hogyan csempésszük bele ételeinkbe ezeket a csodaszereket.

1. Citromos és petrezselymes smoothie

Ha úgy érezzük, hogy bujkál bennünk valami, vagy szeretnénk megőrizni egészségünket ez a smoothie segít ellenállónak maradni a megfázással szemben. Kellemesen csípős ital sok citrommal, gyömbérrel és egy kicsi petrezselyemmel.  A turmix gazdag  A,B és C vitaminokban egyaránt.

Hozzávalók (1-2 személyre):

  • 1narancs
  • ½ kígyóuborka
  • 1evőkanál apróra vágott friss gyömbér
  • 250ml ananászlé
  • 15g friss petrezselyemlevél
  • ½ citrom leve

Elkészítés:

  1. Hámozzuk meg és szedjük gerezdekre a narancsot. Az uborkát vágjuk nagyobb darabokra.
  2. Tegyünk minden hozzávalót a turmixgépbe, és turmixoljuk simára. Töltsük poharakba és azonnal tálaljuk.

 

2. Fehérbabos-háromzöldséges leves

Ebben a levesben található zöldségekben minden olyan értékes tápanyag megtalálható, ami segít felkészíteni szervezetünket a téli időszakra.

A brokkoli kiváló K, A és C-vitamin, króm valamint folsav forrás. Emellett tele van élelmi rostokkal és jelentős méregtelenítő tulajdonságokkal bír. Rendkívül gazdag a kempferol nevű flavonoidban, ami segít megszűntetni bizonyos allergének által kiváltott gyulladásokat.

A fodros kel egy igazi szuperélelmiszer. Tele van C, A és K vitaminnal, emellett gazdag rostban és fehérjében. Gyulladáscsökkentő és remek Ca forrás is.

A spenót rendkívül magas vastartalmának köszönhetően kiváló energiaforrás. Vérszegények fogyasszák bátran. Rendkívül gazdag klorofilban, amely fontos szerepet játszik a szem egészségének megőrzésében.

A levesben lévő bab pedig nagyszerű fehérjeforrás.

Hozzávalók (2-4 személyre):

  • 1evőkanál olívaolaj
  • 2mogyoróhagyma felkockázva
  • 400g fehér bab
  • 750ml zöldségalaplé vagy víz
  • 1teáskanál rozmaring (baktériumok szaporodását gátolja)
  • 2 nagyobb leveles kel (felapírtva)
  • 30g spenót (felapírtva)
  • 90g brokkolirózsa felapítva)
  • bors

Elkészítés:

  1. Az olajat felhevítjük, a mogyoróhagymát megpároljuk benne kb 3 perc alatt. Hozzáadjuk a babot és a zöldség alaplevet, a rozmaringot, majd felforraljuk. Levesszük a lángról, majd hagyjuk gyöngyözve főni 5-10 percig.
  2. Botmixerrel vagy turmixgéppel kisebb adagokban simára turmixoljuk a levest. Visszaöntjük a fazékba, majd hagyjuk ismét gyöngyözve főni. Hozzáadjuk a zöldségeket és 5percig főzzük, amíg a brokkoli meg nem puhul. Sóval borssal ízesítjük.

 

3. Rakott padlizsán egészségesen

Ha a levesnél picit tartalmasabbra vágyunk készíthetünk egy egyszerű rakott ételt.  A hagyományos magyaros rakott krumpli helyett azonban készítsük padlizsánnal, mely C-vitaminban, ásványi sókban, karotinban, fehérjékben és szénhidrátokban is gazdag. Könnyen emészthető, nem terheli le a gyomrot, így nem vonja el a szervezet energiáját a kórokozókkal szembeni védekezéstől.  A petrezselyem rendkívül magas C vitaminban.  A zab remek fehérjeforrás, többféle B vitamint, E vitamint, esszenciális zsírsavakat, kalciumot, magnéziumot, alumíniumot, cinket, a foszfort, a káliumot, vasat is tartalmaz. Vöröshagyma számtalan gyógyhatása ismert. Baktériumölő hatása, magas rosttartalmának köszönhetően segít az emésztési problémák orvoslásában. A hagyma héjában lévő természetes antihisztamin – kvercetin – hatékonyan gátolja azokat az allergiaszerű reakciókat, melyet a gyulladásos bélbetegség esetében egyes ételek okoznak. Olyan kénvegyületeket tartalmaz, melyek segítenek a Helicobacter Pylori nevű baktérium közömbösítésében. Magas antioxidáns tartalmának köszönhetően csökkenti a koleszterinszintet is.

Hozzávalók ( 2 személyre):

  • 50 dkg padlizsán
  • 20 dkg pulykahús
  • 6 evőkanál zabpehely
  • 8 evőkanál joghurt
  • 4 dkg köményes sajt
  • 2 evőkanál aprított vöröshagyma
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • fokhagyma
  • feketebors
  • petrezselyem
  • ételízesítő
  • fűszerpaprika

Elkészítés:

  1. A karikázott padlizsánt sóval, ételízesítővel megpároljuk.
  2. Közben az olívaolajon megfuttatott vöröshagymán átpirítjuk a darált pulykahúst, majd fűszerpaprikával, borssal, fokhagymával puhára főzzük.
  3. Ha elkészült, összekeverjük a zabpehellyel.
  4. A sütőtepsit vékonyan kiolajozzuk, és alulra egy réteg párolt padlizsánt teszünk, majd a húsos, zabpelyhes töltelék és újra a padlizsán következik.
  5. Tetejét joghurttal meglocsolva sütőben szép pirosra sütjük.

A bejegyzés trackback címe:

https://evital.blog.hu/api/trackback/id/tr8714242741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rólunk

Fontosnak tartjuk az egészséget és azt, hogy az egészség megőrzéséhez, vagy éppen eléréséhez tudatosan álljunk. Éppen ezért létrehoztunk egy blogot, melyen hiteles, szakmai, szakértői cikkeket találhatsz a legváltozatosabb témákban.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása