Rendkívül sok fajta tök ismert, de leggyakrabban a hagyományos főzőtököt használjuk nem csak jó íze, hanem kedvező hatásai miatt is. A főzőtök szinte minden része felhasználható és kedvező élettani hatása is ismert.
Például a termésben található magvak gazdagok fehérjében és esszenciális zsírsavakban. A magas telítetlen- és többszörösen telítetlen zsírsavtartalmának köszönhetően vértisztító hatású, ezért köszvény ellenes terápiában is javasolják fogyasztását. A magvakban lévő fitoszterol, E-vitamin, szelén, mangán, réz és cink is mind hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez. Továbbá a tökmag és olaj fogyasztása kifejezetten ajánlott a jóindulatú prosztata megnagyobbodás megelőzésére.
Levelében találhatók ásványi sók és nátrium rendkívül jól hasznosulnak. A cukorbetegségben szenvedőknek ajánlott a nyers tök fogyasztása is, mivel a só és a nátrium a vérbe felszívódik, és ezzel egyidőben csökken a vér cukortartalma.
Ugyan fehérje-, zsír-, és szénhidrát és vitamintartalma viszonylag alacsony, viszont gazdag kiváló rostanyagban és magas a víztartalma is.
Kedvcsinálónak néhány recept:
I. Mediterrán tökleves
Hozzávalók:
- 40 dkg étkezési tök
- 20 dkg burgonya
- 1 fej vöröshagyma
- 12 dkg sárgarépa
- 1/2 szál szárzeller
- 2 ek olívaolaj
- 1 l húsleves-alaplé
- 70-80 g paradicsom
- só
- bors
- 1 csipet reszelt szerecsendió
- 5-10 dkg parmezán sajt (+ a tálaláshoz)
- kenyérkocka
Elkészítés:
- A tököt és a burgonyát meghámozzuk, és kockákra vágjuk. A zöldségféléket megtisztítjuk, és felszeleteljük.
- Egy lábasba öntjük az olajat, és üvegesre pároljuk rajta a hagymát. Pár perc után hozzáadjuk a tököt, a krumplit, a répákat, majd tovább pároljuk. Felöntjük az alaplével, beletesszük a paradicsomot, és megsózzuk, megborsozzuk.
- Kb. 20 perc alatt puhára pároljuk, majd pépesre turmixoljuk, és szerecsendióval és a parmezán sajttal ízesítjük. Forrón tálaljuk a kenyérkockával és a sajt darabokkal.
II. Tökös sajtos rétes
Hozzávalók:
- 2 csomag leveles tészta
- 1 db közepes tök gyalulva
- 25 dkg feta sajt
- 2 db tojás
- kapor ízlés szerint
- só
- 1 fej hagyma
- olaj
Elkészítés:
- A reszelt tököt lesózzuk, állni hagyjuk, majd a levét kinyomkodjuk. A hagymát kockára vágjuk, olajon megpirítjuk, a tököt hozzáadjuk, megpároljuk. Ízlés szerint sózzuk, kaprot a végén tesszük bele.
- Tűzhelyről levéve belemorzsoljuk a feta sajtot, összekeverjük. Beleütünk egy nyers tojást, és a másik tojás a fehérjéjét. Ezt a masszát elosztjuk a két leveles tészta lapon. Feltekerjük, a tészta tetejét bevagdossuk, megkenjük tojássárgájával.
III. Hagyományos tökös mákos rétes
Hozzávalók:
- 50 dkg gyalult tök
- só
- 20 dkg kristálycukor /xilit
- 10 dkg tejföl
- 1 db tojás
- 15 dkg darált mák
- 1/2 teáskanál vaníliás cukor
- 1/2 db citrom
- 5 dkg mazsola
- 1 csomag konyhakész réteslap
- 0,5 dl olaj + a tepsihez
- porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
- A megtisztított tököt félbe vágjuk, eltávolítjuk a magjait, majd a húsát legyaluljuk, és összekeverjük 1 csipet sóval és 5 dkg cukorral.15 percig pihentetjük, azután kinyomkodjuk belőle a felesleges nedvességet.
- Kikeverjük a tejfölt a tojással. A darált mákot összeforgatjuk a megmaradt kristály- és a vaníliás cukorral, a citrom lereszelt héjával, a tökkel, a tojásos tejföl felével, továbbá a megmosott, lecsepegtetett mazsolával.
- 3-4 db réteslapot meglocsolunk az olaj felével, és egymásra helyezzük őket. A tésztát óvatosan egy tiszta konyharuhára tesszük, és az egyik hosszabbik oldalára halmozzuk a tökös töltelék 1/2-ét, majd a textília segítségével szorosan feltekerjük. Ugyanígy készítünk még egy rétest a megmaradt alapanyagokból.
- A süteményeket egy kiolajozott tepsibe rakjuk, megkenjük meg a tetejüket a maradék tojásos tejföllel, és 30 perc alatt aranyszínűre sütjük őket a 150 fokra előmelegített sütőben.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.