Az egészséges táplálkozás szellemében nem csak az ételek vitamin és tápanyag tartartalmát érdemes figyelembe venni, hanem azok szezonalitását is. Az ősz beköszöntével rengeteg egészséges zöldségből és gyümölcsből válogathatunk. A következőkben összeállítottunk egy listát, amelyből bárki kedvére szemezgethet, valamint 3 receptet is az említett alapanyagokat alapul véve.
Szeptember:
cukkini, zeller, fehérrépa, bab, paradicsom, paprika, uborka, alma, brokkoli, cékla, csicsóka, fejeskáposzta, fejessaláta, szőlő, szilva, fokhagyma, főzőtök, körte, lilahagyma, zöldbab, rukkola, sárgadinnye, görögdinnye, őszibarack, padlizsán
Október:
birsalma, kínai kel, petrezselyemgyökér, sóska, sárgarépa, karfiol, kelbimbó, gesztenye, jégsaláta, sütőtök, patisszon, fodros kel, mandula, dió, batáta, burgonya
November:
édeskömény, fokhagyma, cikória, torma, kelbimbó, naspolya, csipkebogyó, kökény
Végezetül néhány receptötlet:
I. Zellerkrémleves recept
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 nagy zellergumó
- 1 nagy krumpli
- 0,5 l húsleves (ha idő szűkében vagyunk erőleves kockából is megfelel)
- 1 dl tejszín (rizs, vagy zabtejszín is megfelelő)
- 2 gerezd fokhagyma
- zellerzöld
- pirított zsemlekocka
- só
Elkészítés:
Készítsük elő a zellert és a krumplit, majd aprítsuk kisebb darabokra. Adjuk hozzá a fokhagymagerezdeket, és tegyük fel főni. Amikor felforr, sózzuk meg. Ha minden zöldség megpuhult turmixoljuk őket össze fél liter húslevessel. Ezután öntsünk vissza mindent a fazékba, és keverjük hozzá a tejszínt. Végül ismét forraljuk pár percig.
Tálaláskor adhatunk hozzá pirított zsemlekockát.
II. Töltött padlizsán
Hozzávalók 2 adaghoz:
- 3 db padlizsán
- 30 dkg darált csirke vagy marhahús
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 30 dkg paradicsom
- 2 ek sűrített paradicsom
- 1 db paprika
- 1 csokor petrezselyem
- 1 ek olívaolaj
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
Elkészítés:
Mossuk meg a padlizsánokat, vágjuk le a zöld végeit, majd vágjuk félbe őket hosszukban, és sózzuk be kb. 10 percre (így a padlizsán elveszti keserű ízét). Öblítsük le vízzel és tegyük egymás mellé a padlizsánokat egy hőálló tálba, majd 200°C-ra előmelegített sütőben alufóliával lefedve süssük kb. 20-30 percig, amíg majdnem teljesen megpuhulnak. Villával szurkáljuk meg, és ellenőrizzük, mikor van kész.
A vöröshagymát megpucoljuk, finomra aprítjuk, és kis olívaolajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a darált húst, a zúzott fokhagymát, a felaprított paprikát. Ha a hús megpárolódott, hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot, paradicsomsűrítményt, fűszerezzük. Időnként megkeverve kb. fél óra alatt készre főzzük. Ha levettük a tűzről, a finomra felvágott petrezselymet hozzákeverjük a darált húsos töltelékhez.
Ha a padlizsánok készen vannak, kivesszük a sütőből egy kanállal óvatosan kikaparjuk a belsejüket és hűlni hagyjuk. Megtöltjük a padlizsánokat a kész darált hússal, felvágott paprikával, paradicsommal díszítjük, majd visszatesszük a sütőbe kb. 10-15 percre, hogy kicsit összesüljön. Melegen tálaljuk.
III. Almás-diós sárgarépa saláta
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 5 közepes sárgarépa
- 2 alma
- 5 dkg dió
- 3 ek. frissen facsart citromlé
- méz
- mazsola
- gyömbér
Elkészítés:
A megtisztított sárgarépát és almát lereszeljük. A diószemeket törjük durvára, száraz serpenyőben pirítsuk 1-2 percig. A mazsolát (elhagyható) néhány percig áztassuk vízbe, majd kissé átmosva alaposan csepegtessük le. A hozzávalókat keverjük össze egy mélyebb tálban, locsoljuk meg frissen facsart citromlével. Mazsola helyett ízesíthetjük narancs reszelt héjával, és reszelt gyömbérrel.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.