Evital

a tudatos egészség

Őszi ételek - Szezonális alapanyagokból

Az egészséges táplálkozás szellemében nem csak az ételek vitamin és tápanyag tartartalmát érdemes figyelembe venni, hanem azok szezonalitását is. Az ősz beköszöntével rengeteg egészséges zöldségből és gyümölcsből válogathatunk. A következőkben összeállítottunk egy listát, amelyből bárki kedvére szemezgethet, valamint 3 receptet is az említett alapanyagokat alapul véve.blog3.png

Szeptember:

cukkini, zeller, fehérrépa, bab, paradicsom, paprika, uborka, alma, brokkoli, cékla, csicsóka, fejeskáposzta, fejessaláta, szőlő, szilva, fokhagyma, főzőtök, körte, lilahagyma, zöldbab, rukkola, sárgadinnye, görögdinnye, őszibarack, padlizsán

Október:

birsalma, kínai kel, petrezselyemgyökér, sóska, sárgarépa, karfiol, kelbimbó, gesztenye, jégsaláta, sütőtök, patisszon, fodros kel, mandula, dió, batáta, burgonya

November:

édeskömény, fokhagyma, cikória, torma, kelbimbó, naspolya, csipkebogyó, kökény

Végezetül néhány receptötlet:

I. Zellerkrémleves recept

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 nagy zellergumó
  • 1 nagy krumpli
  • 0,5 l húsleves (ha idő szűkében vagyunk erőleves kockából is megfelel)
  • 1 dl tejszín (rizs, vagy zabtejszín is megfelelő)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • zellerzöld
  • pirított zsemlekocka

Elkészítés:

Készítsük elő a zellert és a krumplit, majd aprítsuk kisebb darabokra. Adjuk hozzá a fokhagymagerezdeket, és tegyük fel főni. Amikor felforr, sózzuk meg. Ha minden zöldség megpuhult turmixoljuk őket össze fél liter húslevessel. Ezután öntsünk vissza mindent a fazékba, és keverjük hozzá a tejszínt. Végül ismét forraljuk pár percig.

Tálaláskor adhatunk hozzá pirított zsemlekockát.

II. Töltött padlizsán

Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 3 db padlizsán
  • 30 dkg darált csirke vagy marhahús
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 30 dkg paradicsom
  • 2 ek sűrített paradicsom
  • 1 db paprika
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 ek olívaolaj
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint

Elkészítés:

Mossuk meg a padlizsánokat, vágjuk le a zöld végeit, majd vágjuk félbe őket hosszukban, és sózzuk be kb. 10 percre (így a padlizsán elveszti keserű ízét). Öblítsük le vízzel és tegyük egymás mellé a padlizsánokat egy hőálló tálba, majd 200°C-ra előmelegített sütőben alufóliával lefedve süssük kb. 20-30 percig, amíg majdnem teljesen megpuhulnak. Villával szurkáljuk meg, és ellenőrizzük, mikor van kész.

A vöröshagymát megpucoljuk, finomra aprítjuk, és kis olívaolajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a darált húst, a zúzott fokhagymát, a felaprított paprikát. Ha a hús megpárolódott, hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot, paradicsomsűrítményt, fűszerezzük. Időnként megkeverve kb. fél óra alatt készre főzzük. Ha levettük a tűzről, a finomra felvágott petrezselymet hozzákeverjük a darált húsos töltelékhez.

Ha a padlizsánok készen vannak, kivesszük a sütőből egy kanállal óvatosan kikaparjuk a belsejüket és hűlni hagyjuk. Megtöltjük a padlizsánokat a kész darált hússal, felvágott paprikával, paradicsommal díszítjük, majd visszatesszük a sütőbe kb. 10-15 percre, hogy kicsit összesüljön. Melegen tálaljuk.

III. Almás-diós sárgarépa saláta

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 5 közepes sárgarépa
  • 2 alma
  • 5 dkg dió
  • 3 ek. frissen facsart citromlé
  • méz
  • mazsola
  • gyömbér

Elkészítés:

A megtisztított sárgarépát és almát lereszeljük. A diószemeket törjük durvára, száraz serpenyőben pirítsuk 1-2 percig. A mazsolát (elhagyható) néhány percig áztassuk vízbe, majd kissé átmosva alaposan csepegtessük le. A hozzávalókat keverjük össze egy mélyebb tálban, locsoljuk meg frissen facsart citromlével. Mazsola helyett ízesíthetjük narancs reszelt héjával, és reszelt gyömbérrel.

A bejegyzés trackback címe:

https://evital.blog.hu/api/trackback/id/tr7315182746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rólunk

Fontosnak tartjuk az egészséget és azt, hogy az egészség megőrzéséhez, vagy éppen eléréséhez tudatosan álljunk. Éppen ezért létrehoztunk egy blogot, melyen hiteles, szakmai, szakértői cikkeket találhatsz a legváltozatosabb témákban.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása