Evital

a tudatos egészség

Mikulás-csomag, ahogy mi szeretjük!

Mikulás közeledtével érdemes elgondolkodni rajta, hogy a szokásos kártékony édességek helyett milyen finomságokkal kedveskedjünk gyermekeinknek. Ez nem kis kihívás, hiszen egy jó szaloncukrot vagy csokoládét nehéz überelni. A jól bevált mandarin, alma vagy földimogyoró mellett érdemes kipróbálni pár izgalmasabb nyalánkságot is.

mikulas.png

Ötletnek összegyűjtöttünk néhány egyszerű, percek alatt elkészíthető, cukormentes finomságot:

I. Mandulás trüffel

 Hozzávalók ( 20-25dbhoz):

  • 1 ½ csésze mandula
  • 3púpos ek kókuszreszelék
  • 2nagy ek méz
  • 1 marék egész mandula
  • 1/2 csésze kakaópor

Elkészítés:

  1. A másfél csésze mandulát őröld egész finomra. Keverd hozzá a kókuszt, majd add hozzá a mézet is.
  2. A keverékből gyúrj kis golyókat és a közepükbe nyomj egy-egy egész mandulát.
  3. Forgasd kakaóporba a trüffeleket. Ha a kész golyókat nedves tenyérben áttörölgeted, jobban tapad hozzájuk a díszítés.

Tipp: törökmogyoróval is nagyon finom. 

 

II. Hajdinakeksz mandulával

 Hozzávalók ( 50db kekszhez):

  • 1 csésze mandula
  • 1 csésze hajdina
  • ½ csésze datolya
  • pár csepp stívia
  • 1 púpos tk őrölt kardamom
  • 1tk vanília

Elkészítés:

  1. A kimagozott datolyát a rostokra merőlegesen vágd nagyon vékony szeletekre, nyomkodd egy csészébe, és önts hozzá annyi vizet, amennyi éppen ellepi. 1-2 óra múlva összenyomkodva puha, szinte homogén pépet kapsz.
  2. A mandulát és a hajdinát törd apróra. Egy tálban keverd össze a száraz alapanyagokat, és a datolyával dolgozd össze.
  3. A jól formázható masszát nyújtsd kb 3-5 milliméter vastagságúra. Legjobb, ha tapadásmentes lapon vagy folpackkal leterített asztalon dolgozol, és a sodrófát is bevonod folpackkal. Ezzel a trükkel a lisztezést lehet helyettesíteni.
  4. Szaggass a kinyújtott tésztából tetszőleges formákat! A kekszek könnyen száradnak, így bármilyen száraz, meleg helyen kiszáríthatod őket!

 

III. Datolyagolyó verziók

Hozzávalók (30dbhoz):

  • 1 ½ csésze datolya
  • 1 csésze mandula
  • 1, 1ek mézben áztatott narancshéj
  • 2, 1 tk fahéj és 2 ek kakaópor

Elkészítés:

  1. A kimagozott datolyát a szálirányra merőlegesen vágd vékony szeletekre.
  2. Kézzel gyúrd össze alaposan, majd dolgozd össze a finomra őrölt mandulával, és az ajánlott ízesítők egyikével (narancshéj, fahéj, kakaópor), de bátran kísérletezhetsz is!
  3. A golyókat forgasd meg kakaóporban vagy mandulaőrleményben.

 

Jó étvágyat és sok-sok boldog Mikulás percet kívánunk nektek!

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://evital.blog.hu/api/trackback/id/tr4714404422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rólunk

Fontosnak tartjuk az egészséget és azt, hogy az egészség megőrzéséhez, vagy éppen eléréséhez tudatosan álljunk. Éppen ezért létrehoztunk egy blogot, melyen hiteles, szakmai, szakértői cikkeket találhatsz a legváltozatosabb témákban.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása