Mikulás közeledtével érdemes elgondolkodni rajta, hogy a szokásos kártékony édességek helyett milyen finomságokkal kedveskedjünk gyermekeinknek. Ez nem kis kihívás, hiszen egy jó szaloncukrot vagy csokoládét nehéz überelni. A jól bevált mandarin, alma vagy földimogyoró mellett érdemes kipróbálni pár izgalmasabb nyalánkságot is.
Ötletnek összegyűjtöttünk néhány egyszerű, percek alatt elkészíthető, cukormentes finomságot:
I. Mandulás trüffel
Hozzávalók ( 20-25dbhoz):
- 1 ½ csésze mandula
- 3púpos ek kókuszreszelék
- 2nagy ek méz
- 1 marék egész mandula
- 1/2 csésze kakaópor
Elkészítés:
- A másfél csésze mandulát őröld egész finomra. Keverd hozzá a kókuszt, majd add hozzá a mézet is.
- A keverékből gyúrj kis golyókat és a közepükbe nyomj egy-egy egész mandulát.
- Forgasd kakaóporba a trüffeleket. Ha a kész golyókat nedves tenyérben áttörölgeted, jobban tapad hozzájuk a díszítés.
Tipp: törökmogyoróval is nagyon finom.
II. Hajdinakeksz mandulával
Hozzávalók ( 50db kekszhez):
- 1 csésze mandula
- 1 csésze hajdina
- ½ csésze datolya
- pár csepp stívia
- 1 púpos tk őrölt kardamom
- 1tk vanília
Elkészítés:
- A kimagozott datolyát a rostokra merőlegesen vágd nagyon vékony szeletekre, nyomkodd egy csészébe, és önts hozzá annyi vizet, amennyi éppen ellepi. 1-2 óra múlva összenyomkodva puha, szinte homogén pépet kapsz.
- A mandulát és a hajdinát törd apróra. Egy tálban keverd össze a száraz alapanyagokat, és a datolyával dolgozd össze.
- A jól formázható masszát nyújtsd kb 3-5 milliméter vastagságúra. Legjobb, ha tapadásmentes lapon vagy folpackkal leterített asztalon dolgozol, és a sodrófát is bevonod folpackkal. Ezzel a trükkel a lisztezést lehet helyettesíteni.
- Szaggass a kinyújtott tésztából tetszőleges formákat! A kekszek könnyen száradnak, így bármilyen száraz, meleg helyen kiszáríthatod őket!
III. Datolyagolyó verziók
Hozzávalók (30dbhoz):
- 1 ½ csésze datolya
- 1 csésze mandula
- 1, 1ek mézben áztatott narancshéj
- 2, 1 tk fahéj és 2 ek kakaópor
Elkészítés:
- A kimagozott datolyát a szálirányra merőlegesen vágd vékony szeletekre.
- Kézzel gyúrd össze alaposan, majd dolgozd össze a finomra őrölt mandulával, és az ajánlott ízesítők egyikével (narancshéj, fahéj, kakaópor), de bátran kísérletezhetsz is!
- A golyókat forgasd meg kakaóporban vagy mandulaőrleményben.
Jó étvágyat és sok-sok boldog Mikulás percet kívánunk nektek!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.