A mai napra olyan ételek receptjeit hoztuk el nektek a blogunkra, melyeket nem csak enni jó, de jótékony hatásuk is van az emberi szervezet számára. Bizonyos ételféleségeket ugyanis ügyesen kombinálva rendkívül ízletes és egészséges fogásokat készíthetünk.
Ilyen univerzális étel például az erőleves:
Egy jó leves minden cseppje orvosság. Segít elszaporítani a jótékony baktériumokat a bélben, béltisztító hatású, gyulladáscsökkentő. Rendkívül laktató, így csökkentheti az elhízás veszélyét. Hiszen egy jó meleg leves után már nem kíván annyit enni az ember a második fogásból, esetleg a desszertből. Méregtelenítő hatású, és a benne lévő fokhagymának köszönhetően jótékony hatással van a koleszterinszintre, valamint erősíti az immunrendszert is. A fejes káposzta teli van vassal és káliummal, így szíverősítő hatású. Hozzájárul a folyadékbevitel növeléséhez, hiszen a magyar lakosság rendkívül keveset iszik. A benne lévő tojás rendkívül gazdag fehérjében, a különféle zöldségek pedig vitaminokban és ásványi anyagokban.
I. Egy egyszerű erőleves receptje
Hozzávalók:
- 30 dkg marhahús
- 10 dkg zöldborsó
- 4 levél kelkáposzta
- 3 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- 2 tojásfehérje
- 1 dl paradicsompüré
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- fél zeller
- só
- bors
Elkészítés:
A tojásfehérjét és a paradicsompürét tedd egy fazékba, és engedd fel vízzel. A húst daráld le, és öntsd azt is a fazékba. A répákat pucold meg, karikázd fel, és a kelkáposztalevéllel, a zöldborsóval, a zellerrel és a hagymákkal együtt tedd a levesbe. Ízlés szerint sózd, borsozd, majd forrald fel. Utána vedd lejjebb a lángot, és 3-4 órán keresztül főzd. Papírtörlővel itasd fel a zsiradékot a tetejéről, és szűrd át.
Egy ügyesen elkészített turmix nem csak nagyon finom, hanem lehetőséget biztosít, elsőre nem összeillő, de magas tápértékű és vitamin tartalmú hozzávalók ínycsiklandozó elegyítésére. Univerzális fogás hiszen reggelire készíthetjük tartalmasabb hozzávalókból pl. banánból, zabbal vagy kókusszal kombinálva, tízóraira, uzsonnára és vacsorára pedig könnyedebben emészthető, alacsonyabb kalóriaértékű összetevőkből.
II. Zöld gránátalmás turmix
Hozzávalók:
- 1 csésze spenót
- 1 fagyasztott banán
- 6 szem eper
- ½ csésze gránátalmamag
- ¼ csésze natúr kókuszpehely
- ½ teáskanál őrölt ceyloni fahéj
- ½ csésze kókusztej
- 1 csésze natúr mandulatej
Elkészítés: mindent turmixolj össze (a fahéjat a végén add hozzá)
Tipp: A gránátalma fantasztikus A-, C- és E-vitamin-forrás, magas a folsav és a rost tartalma. Jótékonyan hat a szívre, csökkenti a gyulladásokat. A kókusz C- és E-vitaminban gazdag, többféle B-vitamint, illetve vasat, kálciumot és szelént is tartalmaz. A kókusztej alternatívája a napi tejtermék fogyasztásnak, és ízletessé, krémessé teszi az italokat.
A kásákba szintén majdnem bármit keverhetünk, ami egészséges és finom. Készíthetjük sósan vagy édesen, hidegen, vagy melegen. Egy reggeli kása nem csak energetizál, de jótékony hatással van az emésztésre, immunrendszerre. Magas rosttartalmának köszönhetően eltelít, tisztítja a beleket. Ügyesen fűszerezve immunerősítő, laktató reggeli vagy akár főfogás válhat belőle.
III. Egy sós kása alternatíva:
Zöldséges és gombás gabonakása (4 személyre):
Hozzávalók:
- 25 dkg rizs / köles / hajdina / árpa / búza
- 15-25 dkg zöldség vegyesen, pl.: sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, cukkíni, zöldborsó, kukorica, karfiol, padlizsán, húsos paprika, gomba, apró zöldbab
- 4 evőkanál olaj
- 2 evőkanál apróra vágott vöröshagyma
- fűszerek ízlés szerint, pl.: curry, kurkuma, őrölt fekete bors, bazsalikom, petrezselyemzöld, rizottókhoz készült fűszerkeverékek
- só
Ha árpából, búzából vagy barnarizsből készítjük a kását, 6-8 órával előtte (éjszakára) áztassuk be a gabonát.
Elkészítés:
Meleg olajban fonnyasszuk meg a felaprított vöröshagymát, tegyük rá az egyforma, kicsi kockákra vágott gombát és vagy sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert. Öntsük fel annyi vízzel vagy zöldséglevessel, amennyi elfedi. Mikor félig megpuhultak, hozzátehetjük a puhább zöldségeket, pl. cukkínit, padlizsánt, kukoricát, zöldborsót, stb. és az egészet puhára főzzük, de nem szétfőzzük.
A rizst vagy egyéb gabonát egyszerűen megfőzhetjük sós vízben vagy zöldséglevesben, majd ehhez keverhetjük a zöldségkeveréket. De készíthetjük úgy is, hogy az olaj felén enyhén átpirítjuk a gabonát, majd súlyának megfelelő kétszeres, esetleg két és félszeres mennyiségű forró, sós vízzel felöntjük, beleteszünk egy negyednyi vöröshagymát, tetszőleges fűszerekkel ízesítjük és puhára főzzük. Vigyázzunk, mert mindegyik gabonafajta különböző mértékben duzzad meg, így eltérő mennyiségű vizet igényelhet. Különösen a kölessel vigyázzunk, mert nagyon hajlamos szétfőni és akkor vízből súlyának akár 2,5 – 3- szorosát is felveszi! Minden kásafőzés alapszabálya, hogy gyakran kell kevergetni, és ha szükséges, a vizet pótolni.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.