Evital

a tudatos egészség

Ételek kismamáknak

Várandósság alatt érdemes néhány tápanyag bevitelét növelni, amelyek elengedhetetlenek a magzat megfelelő fejlődéséhez és a kismama egészségéhez. Ezeket alapul véve összegyűjtöttünk néhány receptet, amely nemcsak a kismamák számára lehet tökéletes választás, hanem mindenkinek, aki szereti az egészséges és egyben isteni ételeket.4_blog.png

I. Teljes kiőrlésű zöldséges rakott rétes

Hozzávalók:

  • 250 g teljes kiőrlésű rétestészta lap
  • 1 nagyobb vöröshagyma
  • 150 g gomba( elhagyható)
  • 50 g félzsíros túró
  • 3 nagyobb sárgarépa
  • 2 közepes cukkini
  • 2 ek. napraforgó étolaj
  • 50 ml 1,5 %-os tej
  • 25 g teljes kiőrlésű liszt
  • 100 g zsírszegény kemény sajt
  • 1 pohár natúr, zsírszegény joghurt
  • őrölt fehérbors, szerecsendió, bazsalikom, petrezselyemzöld, oregánó, kakukkfű, metélőhagyma

Elkészítés:

A vöröshagymát először félbe, majd karikákra vágjuk. A gombát és a cukkinit felszeleteljük, a sárgarépát hasábokra vágjuk, majd ezeket egy teflonserpenyőben az olaj felén átfuttatjuk. Hozzáadjuk a tejet és a fűszereket, amikor a tej felforr, vékonyan megszórjuk a tetejét teljes kiőrlésű liszttel, és néhány percig tovább forraljuk, hogy beűrösödjön.

A maradék olajjal kikenünk egy hőálló üvegtálat és belehelyezünk egy réteslapot, úgy hogy a szélei kilógjanak az edényből. Erre tesszük rá a zöldségek 1/3 részét, majd a kilógó réteslappal ezt befedjük. Erre még egy sor zöldséget rétegezünk és egy réteslapot, amelynek szintén kilógnak az oldalai. A zöldségek utolsó 1/3-át ráhelyezzük az eddigi 2 rétegre és ráhajtjuk a kilógó széleket. A tetejére egy réteslapot teszünk. A sajtot lereszeljük, összekeverjük a joghurttal. (Ezzel kenjük meg a rétes tetejét). 180 fokos sütőben körülbelül 30 perc alatt készre sütjük.

A teljes kiőrlésű liszt növeli az étel rosttartalmát, így segíti az emésztést, amely a várandósság alatt különösen fontos. A cukkini bőségesen tartalmaz C-vitamint, folsavat, káliumot, kalciumot, foszfort, mangánt és cinket, amelyek fogyasztása szintén elengedhetetlen ebben az időszakban. A túró pedig gondoskodik a kalcium bevitelről.

 

II. Spenótos csirkemell

Hozzávalók:

  • 3 csirkemell bőr nélkül
  • 25 dkg fagyasztott spenót (a használati utasítás szerint megfőzve, nedvességtől kinyomva)
  • 8 dkg feta sajt, elmorzsolva (kb. ½ csésze lesz)
  • 12 dkg krémsajt
  • 1 gerezd fokhagyma, összevágva
  • 1/4 tk só (2 felé osztva)
  • 1/8 tk őrölt bors
  • 1 ek olívaolaj

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük, 200 C-ra. Összekeverjük a spenótot, fetát, krémsajtot, fokhagymát és a só felét egy közepes tálban. A csirkemelleket bevágjuk.3 részre osztjuk a spenótos tölteléket, és hurkává formázzuk. A bevagdosott csirkéket megtöltjük.  Befűszerezzük a tetejét a maradék sóval és borssal.

Megmelegítjük az olívaolajat egy tűzálló tálban, és közepes lángra tesszük. A töltött csirkemelleket a töltelékkel lefelé rakjuk, és 5 percig sütjük, majd megfordítjuk m, és a másik oldalát is 5 percig sütjük. A tűzálló tálat a csirkékkel együtt sütőbe tesszük, és 10 percig sütjük.

A spenótban lévő folsav nélkülözhetetlen a baba agyának fejlődéséhez, ugyanis védi a baba agyszöveteit az esetleges károsodástól. Továbbá szükséges a DNS előállításához és a sejtek anyagcseréjének zavartalan működéséhez. 180 gramm főtt spenót a napi előírt 400 mikrogramm folsavból 268.8 mikrogrammot fedez, 80 gramm nyers spenót pedig 154 mikrogrammot.  Érdemes enyhén megfőzni a jobb felszívódás érdekében.

 

III. Egyszerű tárkonyos lencseleves

Hozzávalók:

  • 25 dkg lencse
  • 1 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 1 fej vöröshagyma (közepes)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2-3 db babérlevél
  • 1 db húsleveskocka
  • 1 tk (morzsolt) tárkony
  • 1/2 kk őrölt bors
  • 1 tk őrölt pirospaprika
  • 3 dkg zsír vagy olaj
  • 2 dl tejföl
  • tárkony
  • citromlé (ízlés szerint)
  • 1 marék apró szemű levestészta

Elkészítés:

A lencsét átválogatjuk. Előző este, de legalább 1 órával a főzés előtt beáztatjuk. A zöldségeket megtisztítjuk, kis kockákra vágjuk, a vöröshagymát finomra aprítjuk. Felhevített zsiradékban a zöldségeket a vöröshagymával együtt pár percig kevergetve pirítjuk, a zúzott fokhagymát is megfuttatjuk benne. Egyet-kettőt keverünk rajta, őrölt paprikát szórunk rá, felengedjük kb. 1,2 liter vízzel. Az áztatóvizet leszűrjük, a lencsét a leveshez öntjük, sózzuk, borsozzuk, babérral, valamint a leveskockával együtt puhulásig főzzük.

A tejfölt kikeverjük kevés forró levessel, aztán ezt belekeverjük a levesbe. Száraz apró tésztát szórunk bele, tárkonnyal ízesítjük, pár percig lassan főzzük, végül rövid pihentetés után tálaljuk. Tálaláskor citrommal ízesíthetjük.

A lencsében található vas nélkülözhetetlen az agy megfelelő működéséhez illetve a vérképzéshez. A kismamák gyakran küzdenek vashiánnyal a terhesség alatt, ami károsíthatja a baba agyának fejlődését. A lencse jótékony hatásai és magas tápértéke mellet azonban puffaszthat ,ezért fogyasztását ne vigyük túlzásba.

Terhesség alatt napi 14.8 mg vasra van szüksége a szervezetnek. Egy adag lencse 6.6 mg-ot tartalmaz.

A bejegyzés trackback címe:

https://evital.blog.hu/api/trackback/id/tr1014711485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rólunk

Fontosnak tartjuk az egészséget és azt, hogy az egészség megőrzéséhez, vagy éppen eléréséhez tudatosan álljunk. Éppen ezért létrehoztunk egy blogot, melyen hiteles, szakmai, szakértői cikkeket találhatsz a legváltozatosabb témákban.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása