Evital

a tudatos egészség

Hagyományos húsvéti ételek

Húsvét napján a keresztény vallásban Jézus Krisztus feltámadását ünneplik. Ebben az időszakban jellemzően a hagyományos húsvéti ételeké és a népszokásoké a főszerep. A jellegzetes húsvéti ételek a régi időkre vezethetők vissza és a mai napig szerves részét képzik az ünnepi menünek.husveti_etelek_blog_vegleges.png

Az egyik legrégebbi húsvéti étel a bárány, amely Krisztust jelképezi. Minél fiatalabb bárányt választunk, annál puhább, ízletesebb lesz a húsa, míg az idősebb bárányé sötétebb és intenzívebb ízű.

A Húsvét gyakorlatilag nélkülözhetetlen szereplője a sonka, ami a régi paraszti élethez vezethető vissza. A hagyományos paraszti családokban a téli disznóvágáskor készült a sonka. Majd tipikusan a kora tavaszi böjti időszakban volt a füstölés, érlelés alatt. Mivel a böjt ideje alatt nem lehetett elfogyasztani, ezért először húsvét vasárnap a böjt leteltével kerülhetett asztalra. A sonkát fogyaszthatjuk hidegen, meleg főételként vagy akár elkészíthetjük sültként is.  

Talán a legjellegzetesebb húsvéti étel a tojás, ami az újjászületés jelképe. Keresztény szokás, Jézus mennybemenetelének az ünneplésekor - tehát Húsvétkor -, hogy a hívők a feltámadást jelképező tojással ajándékozzák meg egymást. A tojás a húsvéti menü elmaradhatatlan része, amit nagyon változatosan tudunk felhasználni. Ehetjük előételnek hidegtálakban, köretként, készíthetünk belőle salátát vagy akár kaszinótojást is.

A kalácssütés szokása olyan időkből származik, amikor a böjt alatt tilos volt a tej és a tojás fogyasztása is, így amikor a tilalom véget ért, ezeket a hozzávalókat is hozzáadták a hétköznapi kenyérhez.

A húsvéti sonka melletti torma Jézus keserűségét, az ő szenvedését jelképezi. A tormának ősi-babonás jelentősége is volt, azért fogyasztották, hogy könnyfacsaró íze-szaga a gonosz lelkeket elűzze,  vagy hogy a szabadban való pihenéskor nehogy kígyó, béka, egér másszon a szájukba.

Az alábbiakban összegyűjtöttünk nektek néhány isteni Húsvéti receptet, a hagyományos ételeket alapulvéve, amelyek tökéletes alkotói lehetnek az ünnepi menünek.

I. Sonkával és sajttal töltött húsvéti kalács

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 1 marék cukor
  • 1 teáskanál só
  • 5 dkg margarin
  • 1 evőkanál zsír
  • 0,5 dl ét olaj
  • 5 db tojás
  • 20 dkg füstölt sonka
  • 2 evőkanál torma
  • 18 dkg sajtkrém
  • bors
  • 1 evőkanál mustár

Elkészítés:

A langyos tejet elkeverjük a cukorral, majd belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk. Hozzáadjuk a lisztet, két tojás sárgáját, a sót és a zsírt, majd tésztát gyúrunk belőle. Amikor összeállt, hozzáadjuk az olvasztott margarinnal elkevert olaj at. A tetejét megszórjuk liszttel, és letakarjuk. Kb. 30 percig kelesztjük.

Ha megkelt a tésztánk, lisztezett gyúródeszkán átgyúrjuk, és téglalap alakúra nyújtjuk, majd hosszában három részre vágjuk.

A középső részbe az apró kockára vágott sonkát tesszük, amit előzőleg összekeverünk a sajtkrém harmadával.

Két tojást megfőzünk, megpucolunk és apró kockára vágjuk. Hozzáadjuk a sót, a borsot és a mustárt, illetve a krémsajt harmadát, majd ezzel megtöltjük a tészta második részét.

A harmadikat krémsajttal elkever friss reszelt tormával töltjük meg.

A három tésztát óvatosan hosszában feltekerjük, a végeiket összenyomjuk, és fonatott készítünk belőle. Margarinnal kikent tepsibe tesszük, és még 30 percig kelesztjük, majd egy felvert tojással megkenjük a tetejét.

220 fokra előmelegített sütőben tesszük, 5 perc után visszavesszük 170 fokra, és 45 perc alatt aranybarnára sütjük.

II. Tojássaláta medvehagymával

Hozzávalók:

  • 6 db tojás (nagy)
  • 10 dkg natúr krémsajt
  • 2 dl tejföl
  • 1 ek dijoni mustár
  • 8-10 db medvehagyma
  • őrölt fehér bors

Elkészítés:

A tojásokat keményre főzzük, majd megpucoljuk, és nagyobb kockákra vágjuk. A medvehagymát apróra vágjuk.

A krémsajtot egy tálba tesszük, és hozzákeverjük a tejfölt és a mustárt. Megsózzuk, megborsozzuk, és simára keverjük. A felkockázott tojást megszórjuk az apróra vágott medvehagymával, majd rákanalazzuk a krémsajtos-tejfölös keveréket, és óvatosan összeforgatjuk, figyelve, hogy a tojás ne törjön össze.

1-2 órára a hűtőbe tesszük, hogy az ízek kellően összeérjenek. Tálalás előtt kivesszük a hűtőből, majd óvatosan átkeverjük, és ízlés szerint pirítóssal vagy friss péksüteménnyel kínáljuk.

Húsvéti sonkás-tormás quiche

Hozzávalók:

Az omlós tésztához:

  • 200 g liszt
  • 125 g vaj
  • 1 tojás
  • 1 csapott teáskanálnyi só
  • 1 evőkanál jéghideg víz

A töltelékhez:

  • 200 ml tejszín
  • 100 ml tej
  • 4 egész tojás
  • egy kis darab friss torma
  • 5 dkg parmezán sajt
  • 15 dkg füstölt-főtt sonka vagy tarja
  • 1 póréhagyma
  • só, bors
  • szerecsendió

Elkészítés:

Egy keverőtálba öntjük a lisztet, a kemény, hideg vajat és a sót. Egy robotgép segítségével az egészet addig keverjük, míg morzsalékos állagúvá nem válik. Ekkor beledobunk egy egész tojást, majd lassan hozzáöntjük a jéghideg vizet, és gyors fokozaton homogén tésztává gyúrjuk össze. A tésztát pár gyors mozdulattal még kézzel összedolgozzuk.

Egy sütőformát alaposan kivajazunk, a tésztát pedig egy belisztezett nyújtódeszkán kb. fél cm vastagságúra nyújtjuk. A kinyújtott tésztát óvatosan feltekerjük a sodrófára, majd ráborítjuk a kivajazott sütőformára. Körbe mindenhol beleigazgatjuk a tésztát, a kilógó részeket pedig egy éles késsel levagdossuk. Alaposan megszurkáljuk egy villával, majd alufóliával kibéleljük, és száraz borsót töltünk rá nehezékként.

Kétszáz fokos sütőben 20 perc alatt elősütjük, eltávolítjuk a nehezéket a fóliával, és az üres tésztát további 5 percig sütjük a forró sütőben.

Közben egy tálban összekeverjük a tejszínt, a tejet és a tojásokat. Parmezánt és friss tormát reszelünk bele, majd sóval, tört borssal és frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük. Az apró kockákra vágott sonkát kevés olajon pár perc alatt megpirítjuk egy serpenyőben, majd hozzáadjuk a vékonyra szelt póréhagymát, és pár perc alatt megfonnyasztjuk. A póréhagymás sonkát alaposan összekeverjük a tojásos-tejszínes keverékkel, és az egészet az elősütött tésztára öntjük.

A quiche-t sütőbe helyezzük, és 180 fokon kb. fél óra alatt készre sütjük. A kisült quiche-t szeletekre vágva forrón tálaljuk, de később hidegen is tökéletes fogás lesz belőle.

A bejegyzés trackback címe:

https://evital.blog.hu/api/trackback/id/tr2514759380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rólunk

Fontosnak tartjuk az egészséget és azt, hogy az egészség megőrzéséhez, vagy éppen eléréséhez tudatosan álljunk. Éppen ezért létrehoztunk egy blogot, melyen hiteles, szakmai, szakértői cikkeket találhatsz a legváltozatosabb témákban.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása