Evital

a tudatos egészség

Mire jó az omega-3?

Az omega-3 zsírsavak olyan többszörösen telítetlen zsírsavak, melyek előállítására az emberi szervezet nem képes, viszont szüksége van rá, ezért külső forrásból, táplálkozás útján kell magunkhoz vennünk azokat. Ilyen vegyületek az eikozapentaénsav (EPA), a dokozahexaénsav (DHA) és az alfa-linolénsav (ALA). Az EPA és a DHA az „aktív” formák, az ALA a szervezetben alakul át ezekké, de sajnos csak egy kis százalékát képes átalakítani a szervezet, így ez kevésbé hasznosuló omega-3 forrás. Ezt azért fontos megemlíteni, mert a növényi eredetű ételekből csak ALA formájában juthatunk omega-3 zsírsavakhoz, míg az állati (tengeri halak) forrás EPA és DHA formájában tartalmazza azokat.omega3_1.png

A magas omega-3 zsírsav tartalmú ételek rendszeres fogyasztása, tehát a megfelelő mennyiségű omega-3 bevitel rengeteg egészségügyi előnnyel jár.

Kutatók megfigyelték, hogy a sok halat fogyasztó társadalmakban ritkábbak a szív- és érrendszeri betegségek, mint például az infarktus, és ezt később az omega-3 bevitellel hozták összefüggésbe. Az omega-3 bevitel csökkenti a triglicerid szintet (vérzsír szintet), emeli a HDL koleszterin („jó” koleszterin) szintet, megelőzi az érelmeszesedést és akadályozza a trombocita aggregációt (vérrög képződés).

Az omega-3 zsírsavak elengedhetetlenek a normál agyi fejlődéshez magzati, illetve gyermekkorban. Várandósság alatt az elegendő omega-3 fogyasztás rengeteg előnnyel jár a születendő gyermekre nézve: növeli az intelligenciát, a szociális és kommunikációs készségeket és csökkenti pl. az autizmus kockázatát is.

Számos egyéb betegség megelőzésében, illetve kezelésében is nagy szerepet tulajdonítanak a megfelelő omega-3 bevitelnek, ilyenek például az egyes pszichiátriai kórképek pl. skizofrénia, depresszió. A szem egészségének megőrzését is elősegíti, többek közt szerepet játszik a macula degenárció megelőzésében. Egyes kutatások szerint csökkenti bizonyos autoimmun betegségek kialakulásának kockázatát, illetve segít kezelésükben. Más tanulmányok szerint a gyermekkori asztma kockázatát is csökkentheti. Mivel az omega-3 zsírsavak a sejtmembrán alkotórészei, így a bőr egészségesen tartásához is elengedhetetlenek.

A megfelelő mennyiségű omega-3 zsírsav fogyasztása tehát gyermek- és felnőttkorban egyaránt nagy egészségügyi előnyökkel jár. A tengeri halfélék nagy mennyiségben tartalmaznak EPA és DHA típusú omega-3 zsírsavat, így elmondható, hogy ez a legjobb omega-3 forrás. Minimum heti kétszeri fogyasztása lenne javasolt, bár Magyarországon ennek a töredékét fogyasztjuk. Omega-3 zsírsavban gazdag növényi táplálék például a lenolaj, a kelbimbó, a chia mag, vagy a dió, de ezek csak ALA formában tartalmazzák azt. Bár leginkább természetes forrásból javasolt a megfelelő mennyiségű omega-3 zsírsavat magunkhoz venni, hazánkban a halfogyasztásnak kevésbé van kultusza, így érdemes lehet megfontolni étrend-kiegészítő formájában pótolni. Azonban ezzel óvatosnak kell lenni, a túlzott bevitel vérzékenységet okozhat, erre különösen oda kell figyelni, ha valaki véralvadási problémákkal küzd, illetve ha gyógyszert szed erre.

A bejegyzés trackback címe:

https://evital.blog.hu/api/trackback/id/tr214971178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rólunk

Fontosnak tartjuk az egészséget és azt, hogy az egészség megőrzéséhez, vagy éppen eléréséhez tudatosan álljunk. Éppen ezért létrehoztunk egy blogot, melyen hiteles, szakmai, szakértői cikkeket találhatsz a legváltozatosabb témákban.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása