A Húsvét előtti böjt utolsó hetére olyan húsmentes recepteket hoztunk nektek, amelyekkel feldobhatjátok az étkezéseiteket és egyszerűen kibírhatjátok a hátralévő időt. Ráadásul nemcsak a böjt időszakában lehetnek tökéletes választás, hanem bármikor amikor egy könnyed, egészséges és egyben isteni fogást kívántok meg.
I. Falafel
Hozzávalók:
- 40 dkg csicseriborsó (üveges)
- 6 szál újhagyma
- 2 szelet toast kenyér (héj nélkül)
- 1 tojás
- 1 tojás sárgája
- 1 kávéskanál kurkuma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál római kömény
- 1 kávéskanál só
- csipet bors
- késhegynyi szódabikarbóna
- 1 ek petrezselyem (frissen vágott)
- 1 ek koriander (frissen vágott)
- késhegynyi chili
- 3 ek zsemlemorzsa
Elkészítés:
Aprítógépben összedolgozzuk a leszűrt csicseriborsót a felaprított újhagymával és a kenyérbéllel. Hozzáadjuk a tojást, a tojás sárgáját, a kurkumát, a fokhagymát, a római köményt és a korianderlevelet valamint petrezselyemzöldet. Teszünk bele sót és borsot, majd ezt is összedolgozzuk a géppel. Ezután tálba szedjük és morzsával is dolgozzuk el, hogy megfelelő állagú legyen.
Kis golyót formázunk a masszából nedves kézzel.
Forró olajban megsütjük a golyókat néhány perc alatt. Ne süssük hirtelen, mert akkor nem fog átsülni! Papírtörlőre szedjük, a felesleges zsiradékot leitatjuk róla, majd salátát vagy mártogatóst, párolt rizst kínálunk mellé. Forrón tálaljuk.
II. Köles tabbouleh
Hozzávalók:
- 1 csomag köles (12,5 dkg)
- só
- 3 csokor petrezselyem
- 1 csokor menta
- 4 szál újhagyma
- 4 db paradicsom
- 1 db uborka
- 1,5 db citrom leve
- olívaolaj
- 1 tk római kömény (őrölt)
- 1 tk szegfűbors (őrölt)
Elkészítés:
A kölest folyó víz alatt leöblítjük, majd sós vízben (2,5 dl) forrás után kis lángon főzzük.
Míg kihűl, apróra vágjuk a zöldfűszereket. Az újhagymát, a paradicsomot, és az uborkát kis darabokra vágjuk, megöntözzük citromlével és olajjal, hozzáadjuk a római köményt és szegfűborsot, majd végül alaposan elkeverjük a kölessel.
Hűtve tálaljuk.
III. Céklás bulgur feta sajttal
Hozzávalók:
- 1 bögre bulgur
- olaj
- só
- 3-4 db fej főtt cékla (kisebb)
- 15 dkg fetasajt
Elkészítés:
A bulgurt felhevített olajon megfutattjuk, majd felöntjük másfélszeres mennyiségű vízzel, sózzuk és lefedve puhára főzzük.
A céklát lereszeljük, a sajtot kisebb kockára vágjuk és hozzákeverjük a bulgurhoz. Tört dióval, vagy pisztáciával megszórhatjuk.
IV. Brokkoli pizza
Hozzávalók:
A tésztához:
- 90 dkg brokkoli
- só
- bors
- 9 dkg laktózmentes krémsajt
- 4-5 ek kukoricaliszt
- olívaolaj
- A feltéthez:
- 2,5 dl paradicsomszósz
- 1 tk bazsalikom (őrölt)
- só
- bors
- 8-10 fej gomba
- 2-3 db paradicsom
- 10 dkg laktózmentes sajt
- 1 marék rukkola
Elkészítés:
A brokkoli rózsáit nagyon kicsi darabokra vágjuk, majd sós, forró vízben kb. 5 percig főzzük, amíg megpuhul. Ezután egy szűrőbe öntjük, lecsöpögtetjük, és villával pépesre nyomkodjuk. Várunk néhány percet, amíg a brokkoli kihűl, végül kinyomkodjuk belőle a vizet.
A brokkolit egy tálba tesszük, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a krémsajtot és a kukoricalisztet. Akkor jó, ha tésztaszerűen összeállt a massza, és gombócot tudunk belőle formálni. Ha túl vizesnek találjuk, akkor adjunk hozzá még 1-2 evőkanál kukoricalisztet.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Ezután a tésztát 2 vagy 4 részre osztjuk, és sütőpapírral kibélelt tepsin kerek vagy négyszögletes formára alakítjuk őket. A pizzák tetejét megkenjük olívaolajjal, és betesszük őket kb. 15 percre sülni, amíg a tetejük aranyszínű lesz.
Miközben a pizza sül, összekeverjük a paradicsomszószt a bazsalikommal, a sóval, és a borssal. A gombát és a paradicsomot vékony szeletekre vágjuk.
15 perc letelte után kivesszük a pizzát a sütőből, megkenjük paradicsomszósszal, rátesszük a gombát, és megszórjuk a reszelt sajttal. További 10-15 percig sütjük.
Kivesszük az elkészült pizzát a sütőből, és még melegen rátesszük a paradicsomot és a rukkolát.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.