Evital

a tudatos egészség

Húsmentes főételek

A Húsvét előtti böjt utolsó hetére olyan húsmentes recepteket hoztunk nektek, amelyekkel feldobhatjátok az étkezéseiteket és egyszerűen kibírhatjátok a hátralévő időt. Ráadásul nemcsak a böjt időszakában lehetnek tökéletes választás, hanem bármikor amikor egy könnyed, egészséges és egyben isteni fogást kívántok meg.husmentes_receptek_blog2.png

I. Falafel

Hozzávalók:

  • 40 dkg csicseriborsó (üveges)
  • 6 szál újhagyma
  • 2 szelet toast kenyér (héj nélkül)
  • 1 tojás
  • 1 tojás sárgája
  • 1 kávéskanál kurkuma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál római kömény
  • 1 kávéskanál só
  • csipet bors
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • 1 ek petrezselyem (frissen vágott)
  • 1 ek koriander (frissen vágott)
  • késhegynyi chili
  • 3 ek zsemlemorzsa

Elkészítés:

Aprítógépben összedolgozzuk a leszűrt csicseriborsót a felaprított újhagymával és a kenyérbéllel. Hozzáadjuk a tojást, a tojás sárgáját, a kurkumát, a fokhagymát, a római köményt és a korianderlevelet valamint petrezselyemzöldet. Teszünk bele sót és borsot, majd ezt is összedolgozzuk a géppel. Ezután tálba szedjük és morzsával is dolgozzuk el, hogy megfelelő állagú legyen.

Kis golyót formázunk a masszából nedves kézzel.

Forró olajban megsütjük a golyókat néhány perc alatt. Ne süssük hirtelen, mert akkor nem fog átsülni! Papírtörlőre szedjük, a felesleges zsiradékot leitatjuk róla, majd salátát vagy mártogatóst, párolt rizst kínálunk mellé. Forrón tálaljuk.

II. Köles tabbouleh

Hozzávalók:

  • 1 csomag köles (12,5 dkg)
  • 3 csokor petrezselyem
  • 1 csokor menta
  • 4 szál újhagyma
  • 4 db paradicsom
  • 1 db uborka
  • 1,5 db citrom leve
  • olívaolaj
  • 1 tk római kömény (őrölt)
  • 1 tk szegfűbors (őrölt)

Elkészítés:

A kölest folyó víz alatt leöblítjük, majd sós vízben (2,5 dl) forrás után kis lángon főzzük.

Míg kihűl, apróra vágjuk a zöldfűszereket. Az újhagymát, a paradicsomot, és az uborkát kis darabokra vágjuk, megöntözzük citromlével és olajjal, hozzáadjuk a római köményt és szegfűborsot, majd végül alaposan elkeverjük a kölessel.

Hűtve tálaljuk.

III. Céklás bulgur feta sajttal

Hozzávalók:

  • 1 bögre bulgur
  • olaj
  • 3-4 db fej főtt cékla (kisebb)
  • 15 dkg fetasajt

Elkészítés:

A bulgurt felhevített olajon megfutattjuk, majd felöntjük másfélszeres mennyiségű vízzel, sózzuk és lefedve puhára főzzük.

A céklát lereszeljük, a sajtot kisebb kockára vágjuk és hozzákeverjük a bulgurhoz. Tört dióval, vagy pisztáciával megszórhatjuk.

IV. Brokkoli pizza

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 90 dkg brokkoli
  • bors
  • 9 dkg laktózmentes krémsajt
  • 4-5 ek kukoricaliszt
  • olívaolaj
  • A feltéthez:
  • 2,5 dl paradicsomszósz
  • 1 tk bazsalikom (őrölt)
  • bors
  • 8-10 fej gomba
  • 2-3 db paradicsom
  • 10 dkg laktózmentes sajt
  • 1 marék rukkola

Elkészítés:

A brokkoli rózsáit nagyon kicsi darabokra vágjuk, majd sós, forró vízben kb. 5 percig főzzük, amíg megpuhul. Ezután egy szűrőbe öntjük, lecsöpögtetjük, és villával pépesre nyomkodjuk. Várunk néhány percet, amíg a brokkoli kihűl, végül kinyomkodjuk belőle a vizet.

A brokkolit egy tálba tesszük, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a krémsajtot és a kukoricalisztet. Akkor jó, ha tésztaszerűen összeállt a massza, és gombócot tudunk belőle formálni. Ha túl vizesnek találjuk, akkor adjunk hozzá még 1-2 evőkanál kukoricalisztet.

A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Ezután a tésztát 2 vagy 4 részre osztjuk, és sütőpapírral kibélelt tepsin kerek vagy négyszögletes formára alakítjuk őket. A pizzák tetejét megkenjük olívaolajjal, és betesszük őket kb. 15 percre sülni, amíg a tetejük aranyszínű lesz.

Miközben a pizza sül, összekeverjük a paradicsomszószt a bazsalikommal, a sóval, és a borssal. A gombát és a paradicsomot vékony szeletekre vágjuk.

15 perc letelte után kivesszük a pizzát a sütőből, megkenjük paradicsomszósszal, rátesszük a gombát, és megszórjuk a reszelt sajttal. További 10-15 percig sütjük.

Kivesszük az elkészült pizzát a sütőből, és még melegen rátesszük a paradicsomot és a rukkolát.

A bejegyzés trackback címe:

https://evital.blog.hu/api/trackback/id/tr3714736643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rólunk

Fontosnak tartjuk az egészséget és azt, hogy az egészség megőrzéséhez, vagy éppen eléréséhez tudatosan álljunk. Éppen ezért létrehoztunk egy blogot, melyen hiteles, szakmai, szakértői cikkeket találhatsz a legváltozatosabb témákban.

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

süti beállítások módosítása